main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Dilan Yesilgoz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid.
Op1 - 6 oktober 2022 — 23:31

Minister Yesilgöz ‘onder de indruk’ van onderzoek naar verband seriemoordenaar Dutroux en Tanja Groen

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) is “onder de indruk” van de samenwerking tussen Nederland en België in het onderzoek naar een mogelijk verband tussen de verwijding van Tanja Groen en de Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux. Dat zegt de bewindsvrouw donderdagavond in Op1.

“Het zijn namen die veel losmaken bij ons allemaal”, doelt Yesilgöz op Groen en Dutroux. Inhoudelijk reageren op het onderzoek wil de minister niet. “Zolang wij ons er inhoudelijk niet mee bemoeien kan het onderzoek ook goed plaatsvinden.”

Ze is “ben blij dat er altijd mensen door blijven zoeken. Daar heb ik ontzettend veel respect voor”, aldus Yesilgöz.

Tekst gaat verder onder tweet

België verleent medewerking

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bevestigt het rechtshulpverzoek geformuleerd door de Nederlandse justitie aan het Parket-Generaal in Luik. “België zal zijn medewerking absoluut verlenen”, zegt Van Quickenborne.

Gedacht wordt dat de Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux mogelijk betrokken was bij de verdwijning van de Nederlandse studente in 1993. DNA-sporen die zijn gevonden in de kelder en voortuigen van Dutroux worden vergeleken met DNA van Groen.

Van Quickenborne: “Belangrijk om te weten is dat één van onze beste speurders, Alain Remue, directeur van de Dienst Vermiste Personen, in februari van dit jaar al het verband heeft gelegd tussen wat er met Tanja Groen is gebeurd en hoe Dutroux handelde.”

Dutroux is in België inmiddels veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. “Maar ik hoop dat na dertig jaar de waarheid aan de oppervlakte kan komen”, aldus de Belgische bewindsman.

Bestelbus

Groen verdween in 1993 op 18-jarige leeftijd tijdens een introductieweek van de Universiteit Maastricht, terwijl ze op haar fiets onderweg was naar haar kamer in Gronsveld. De verdwijning van Groen zou mogelijk passen bij de werkwijze van Dutroux, die meisjes met fiets en al in zijn bestelbus trok.

LEES OOK: Nieuwe zoektocht naar Tanja Groen levert drie mogelijke grafplekken op

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer