Minister Yeşilgöz wil betere Europese samenwerking tegen criminelen: niet Mexico achterna
Nederland wil de samenwerking met andere Europese landen tegen de georganiseerde misdaad intensiveren. Dat zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) donderdagavond in Op 1. Vandaag ontvangt de VVD-bewindsvrouw haar ambtsgenoten uit België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië om te praten over een gezamenlijke aanpak. Ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Europol en Eurojust zijn daarbij aanwezig.
Yeşilgöz vindt dat informatie over criminelen beter tussen landen deelbaar moet zijn. Ook wil ze dat Europese partnerlanden experts uitwisselen om de Europese Unie zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor drugssmokkelaars, vertelde ze. Yeşilgöz is ervan overtuigd dat Nederland in samenwerking met andere landen de strijd tegen zware criminaliteit gaat winnen.
Voorkomen moet worden dat drugsbazen de dienst gaan uitmaken, zoals dat in een land als Mexico het geval is, zei de bewindsvrouw. "Ik zeg niet dat we die kant op gaan, maar ik zeg ook niet dat het ondenkbaar is, als je de strijd zou loslaten." Ook wil de minister criminele machtsstructuren aanpakken. Ze noemt daarbij Italië als voorbeeld, waar soms honderden verdachten in een rechtszaak terechtstaan.
De strijd die gevoerd wordt is er bovendien niet een tegen criminelen, maar vooral ook vóór de democratische rechtstaat. "Die staat op het spel", zegt Yeşilgöz. Volgens haar beseffen veel te weinig mensen dat.
Tekst gaat verder onder tweet
Minister van Justitie @DilanYesilgoz slaat morgen met andere Europese ministers van Justitie de handen ineen in de strijd tegen de #drugsmaffia. “Criminelen waren tot voor kort beter georganiseerd dan de overheid. Dat zijn we hard aan het inhalen." #Op1 pic.twitter.com/PSOjH3Xjt9
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) October 6, 2022
'Criminelen lachen met landgrenzen'
Ook de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die afgelopen maand moest onderduiken omdat er concrete aanwijzingen waren dat de drugsmaffia hem wilde ontvoeren, pleitte in Op1 voor een betere samenwerking tussen Europese lidstaten in strijd tegen "narcoterreur".
"Als vanavond een Nederlandse patrouille in Nederland een Belgische wagen controleert met Belgische inzittenden, kunnen ze nagaan of het voertuig of de mensen gekend zijn in Nederland. Wat de Nederlandse politie niet kan zien is of die mensen gekend zijn in België", vertelde de Belgische minister.
"We hebben gelukkig een politieverdrag binnen de Benelux afgesproken die volgend jaar in werking treedt. Dat zorgt ervoor dat we die informatie van verschillende on the spot kunnen gebruiken. Maar we spreken nog niet over Frankrijk, Spanje of Italië. Die criminelen lachen met de landgrenzen. Ze opereren in een ruimte en die veiligheidsruimte moet meer Europees worden", aldus Van Quickenborne.