main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 oktober 2022 — 14:38

Econoom: huizenmarkt blijft voorlopig onbereikbaar voor jongere generaties

Mensen met een middeninkomen, waaronder veel millennials, hebben het ontzettend moeilijk op de woningmarkt, ziet huizenmarkteconoom van Rabobank Carola de Groot. Vooral nieuwbouwwoningen worden steeds onbereikbaarder. “De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis is nu een half miljoen euro”, aldus De Groot in Stand van Nederland: Generatie Next.

Een stel met twee modale jaarinkomens kan tegen de huidige rentestand zo’n 380.000 euro lenen bij de bank. “Een enorm gat” met de koopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning, merkt De groot op. Ze ziet voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel. “Ik ben sinds 2004 betrokken bij Het Woononderzoek en in die periode zijn de problemen eerder groter geworden in plaats van kleiner.”

Volgens De Groot is er iets “fundamenteel fout” aan de Nederlandse woningmarkt. “Als huizenmarkteconomen krijgen wij heel vaak de vraag of het een goed moment is om een huis te kopen. Ik denk dat de beslissing om een huis te kopen niet gedreven moet zijn door wat de markt gaat doen.”

‘Den Haag plakt pleisters’

Woningzoekers met een middeninkomen belanden op de Nederlandse woningmarkt tussen wal en schip, constateert de econoom. “Daar spraken we tussen 2006 en 2008 al over. Als persoon word ik daar een beetje cynisch van. De urgentie wordt groter en groter, maar het beleid is onvoldoende om het tij te keren.”

Volgens De Groot is Den Haag vooral “pleisters aan het plakken” terwijl de crisis vraagt om een visie op de lange termijn. Zo worden op dit moment kleinere woningen gebouwd dan de afgelopen jaren om de kosten te drukken, terwijl de Nederlandse consument vraagt om grotere woningen. “De problemen zijn voorlopig nog niet opgelost”, aldus De Groot.

Zorgen om nieuwe projecten

Volgens bouwrechtadvocaat Marja van der Lek hebben niet alleen woningzoekende het lastig. Ook projectontwikkelaars zitten in zwaar weer, vanwege de torenhogen prijzen voor bouwmaterialen. Het gevolg is dat toekomstige projecten mogelijk worden geschrapt en het aanbod verder afneemt.

“De prijzen van woningen zitten aan hun max. Ik hoor cliënten zeggen: woningen die we gepland hadden zetten we even in de ijskast, want in deze onzekere tijd kunnen we het niet realiseren”, vertelt Van der Lek. “Ze weten niet of ze kunnen verkopen en of het wel rendabel is.”

Mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht hoeven zich geen zorgen te maken. Wettelijk is het in Nederland zo geregeld dat als het bouwcontract eenmaal is getekend de bouwer geen extra kosten mag doorberekenen aan de koper. “Maar met de bestaande contracten met de vaste prijzen zal het lastig worden om nieuwe projecten uit de grond te stampen”, zegt de bouwrechtadvocaat. “Voor het komende jaar verwacht ik voor bouwers wel een aantal problemen.”

Het plan van het kabinet om de komende jaren honderdduizend nieuwbouwwoningen te bouwen wordt daarom “een enorme uitdaging”, denkt ze. “De ambitie is om veel meer goedkopere woningen te realiseren. Maar juist op die kleinere huizen is de marge voor projectontwikkelaars minimaal.”

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terug op NPO Start. Oude afleveringen terugkijken kan daar ook. 

LEES OOK: Projectontwikkelaar waarschuwt: toekomstige bouwprojecten in gevaar door hoge kosten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer