main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
6 oktober 2022 — 20:05

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet geregeld wordt, dreigt het risico dat deze kinderen buiten moeten slapen of gaan zwerven op zoek naar onderdak. De staatssecretaris roept in zijn brief alle gemeenten “dringend op om dit absolute dieptepunt te voorkomen”.

Van der Burg doet de oproep mede namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en voogdijorganisatie Nidos. Momenteel kloppen wekelijks 100 tot 150 minderjarigen voor asiel in Ter Apel aan. De afgelopen weken hebben deze kinderen regelmatig op stoelen moeten slapen omdat er geen bed voor ze is.

Veel te veel kinderen worden op de verschillende speciale opvanglocaties voor minderjarige asielzoekers opgevangen. De maximale capaciteit wordt op een aantal locaties ver overschreden. “Meest zorgelijk” is de situatie in Ter Apel, schrijft Van der Burg. Daar kunnen maximaal 55 kinderen worden opgevangen, maar de bezetting gaat er daar al ruim anderhalf jaar ver overheen. “Die varieert van meer dan 200 naar dagen waar de bezetting zelfs meer dan 300 amv bedroeg.”

‘Onacceptabel’

Niet alleen het kabinet vindt dat er “dringend iets aan deze situatie gedaan moet worden”, maar ook onder andere Unicef, VluchtelingenWerk Nederland en de Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd. Zij stellen dat de hygiëne, welzijn en veiligheid van zowel de jongeren als het personeel in het geding zijn. “Dit is wat mij betreft onacceptabel”, schrijft Van der Burg.

Tot nu toe komen gemeenten onvoldoende over de brug, vindt hij. De bewindsman vraagt gemeenten alsnog locaties beschikbaar te stellen waar structureel 50 tot 80 minderjarige vreemdelingen kunnen worden opgevangen. En nogmaals vraagt hij elke provincie voor deze groep 25 tot 30 eengezinswoningen vrij te maken. Het COA gaat binnen bestaande en nieuwe asielzoekerscentra (azc’s) op zoek naar extra ruimte voor de opvang van kinderen. Als bestaande kleinschalige opvang, die nu is bedoeld voor volwassenen, ook geschikt blijkt voor kinderen, zullen die voorrang krijgen. Het COA gaat gemeenten hier voor benaderen.

Uitspraak rechter

De oproep aan gemeenten is de eerste reactie van de staatssecretaris op een uitspraak van de rechter, dat Nederland niet voldoet aan de normen voor menswaardige opvang van asielzoekers. De rechter bepaalde onder meer dat per direct minderjarige vreemdelingen niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst.

Het kort geding was door VluchtelingenWerk aangespannen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak.

LEES OOK: Asielstaatssecretaris Van der Burg: zonder dwang gemeenten redden we het niet

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer