Kamer: sneller ingrijpen tegen desinformatie bij publieke omroep zoals ‘racistische drek’ Ongehoord Nederland
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamer: sneller ingrijpen tegen desinformatie bij publieke omroep zoals ‘racistische drek’ Ongehoord Nederland

Redactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt. Deze kwestie speelt nu op door de ophef die er onlangs weer ontstond over de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). De PvdA dient vandaag tijdens een debat over dit onderwerp een motie in, die mede wordt ondertekend door GroenLinks en coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. "Wat wij gaan doen is de staatssecretaris oproepen om het sanctieregime aan te scherpen zodat het commissariaat van de media en de NPO zo snel mogelijk moeten optreden", zegt Pim van Strien, Tweede Kamerlid namens de VVD.

"In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we op gaan treden tegen desinformatie en nepnieuws, en daar valt de racistische drek die Ongehoord Nederland onze huiskamers inpompt via het omroepbestel onder", zegt Van Strien in Goedemorgen Nederland. De partijen willen ook zo snel mogelijk een concreet voorstel van staatssecretaris Gunay Usla (Cultuur en Media) hierover.

LEES OOK: Fidan Ekiz over item Ongehoord Nederland: ‘Het is racistische drek wat ze laten zien’

Het sanctiebeleid van de publieke omroep is regelmatig onderdeel van gesprek sinds ON is toegetreden tot het bestel. In juli al kreeg de omroep een sanctie opgelegd voor het schenden van de journalistieke code van de NPO. Door een uitzending van Ongehoord Nieuws lag de omroep opnieuw onder vuur, toen daar door presentator Raisa Blommestijn werd gesproken over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen" bij het laten zien van een willekeurige videocompilatie.

'Onduidelijk wanneer het 'einde omroep' is'

Op dit moment loopt een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar het voorval. Dit kan leiden tot een tweede sanctie voor ON. In dat geval is staatssecretaris Uslu volgens de Mediawet pas bevoegd om in te grijpen. Dat zou niet moeten kunnen, vindt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, die de motie indient. Hij geeft aan dat het op dit moment überhaupt vrij onduidelijk is in de wet wanneer het 'einde omroep' is. "Een tweede sanctie zou niet moeten betekenen dat we nog gaan discussiëren over wel of niet", zegt hij. "Dat zou moeten betekenen: einde oefening."

Mohandis benadrukt dat er spelregels gelden voor alle omroepen, dus ook voor Ongehoord Nederland. "Journalistieke codes respecteer je. Spelregels die we met elkaar afspreken, waar alle omroepen zich aan moeten houden, respecteer je. En anders is het gewoon einde oefening."

'Je kunt van alles maar online zetten'

VVD-Kamerlid Thom van Campen, te gast in de studio, studeerde zelf journalistiek. "Voor veel mensen is de grens tussen meningen en de waarheid, en ook de wetenschap, vaak zoek", uit hij zijn zorgen. "Door sociale media: je kunt van alles maar online zetten. Dat zagen we tijdens de coronapandemie, maar nu ook tijdens het stikstofdebat. Veel spookverhalen, complottheorieën."

Verder onderschrijft hij wat collega Van Strien zegt. "Je mag toch van de publieke omroep, die gefinancierd wordt met belastinggeld, verwachten dat de publieke journalistieke codes van doorvragen, objectiviteit en fatsoen, worden gehandhaafd."

Ongehoord Nederland maakte eerder bekend zich te verzetten tegen de opgelegde sancties van de NPO. Verder herkent de aspirant-omroep zich niet in de verwijten.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

'Het was heel erg spannend voor coalitie'
1:13

'Het was heel erg spannend voor coalitie'

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'
1:06

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'
0:53

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'
1:44

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'
1:35

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau