Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Benzineprijs zal voorlopig niet dalen: OPEC+ draait oliekraan grotendeels dicht

Redactie

Nu het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben besloten de oliekraan grotendeels dicht te draaien, is de kans erg klein dat de benzineprijzen in Nederland binnenkort gaan dalen. Saudi-Arabië en Iran produceerden de afgelopen maanden extra vaten olie, maar daar komen ze nu op terug. Energiezekerheid heeft wat deze landen betreft een prijs, ook voor het Westen, en daarom worden er vanaf november 2 miljoen vaten per dag minder gepompt om de olieprijzen op pijl te houden. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op de prijs van onze gevulde tank.

Een verlaging van deze omvang weerspiegelt volgens kenners de zorgen die er bij de olie-alliantie leven over de vooruitzichten voor de energievraag. Zeker nu centrale banken wereldwijd haast maken met het verhogen van de rente in verband met de gestegen inflatie.

Olieprijzen daalden afgelopen tijd flink

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd scherp gedaald door zorgen op de markt over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken. Daardoor zou de vraag naar olie geraakt kunnen worden. Eerder dit jaar gingen de prijzen juist nog hard omhoog. Dit kwam vooral door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen. Dat zorgde voor recordprijzen aan de pomp.

De aangekondigde productieverlaging zal waarschijnlijk kritiek uitlokken van de Verenigde Staten en andere grote olieconsumerende landen. Die landen proberen juist de energiegedreven inflatie te beteugelen. De leveringsvooruitzichten worden nog ingewikkelder door een voorgesteld prijsplafond voor Russische olie. Volgens een Amerikaanse functionaris kan dit binnen enkele weken worden aangekondigd.

De Europese Unie zou volgens ingewijden voorstander zijn van een nieuw pakket sancties, dat ook steun omvat voor een prijsplafond voor de verkoop van olie.

'Zorgelijke ontwikkeling voor bedrijven'

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen geeft aan dat niet alleen burgers, maar ook veel bedrijven last zullen hebben van dit nieuws. "In de eerste plaats natuurlijk bedrijven die heel veel kilometers afleggen, dus transportbedrijven, die bijvoorbeeld winkels en supermarkten bevoorraden", legt ze uit in Goedemorgen Nederland. "Daarmee heeft het uiteindelijk ook weer een effect op de inflatie."

Bedrijven worstelen op dit moment al met hogere energieprijzen, zeker bedrijven die veel energie gebruiken. "Daar zijn we ook over in gesprek met het kabinet: gelukkig gaat daar iets gebeuren. Maar dit is natuurlijk een zorgelijke ontwikkeling."

LEES OOK: Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau