Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?

Redactie

De uitgewerkte plannen van het kabinet voor het prijsplafond voor energie zijn bekend. Vanaf januari 2023 wordt de energierekening voor veel mensen een stuk goedkoper, en tot dan krijgen huishoudens in november en januari een vaste korting van 190 euro. Maar hoe werkt dat prijsplafond nu precies?

"Vanaf november wordt er 190 euro van de voorschotnota die je betaalt voor je energierekening afgetrokken. Dat zal iedereen meteen gaan merken", legt voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dit geldt overigens niet voor mensen met een vast contract die minder betalen dan de nieuwe prijzen. In dat geval blijft dat contract gewoon gelden.

"Vanaf 1 januari gaat het om het basisverbruik wat door de overheid is vastgesteld, daar krijg je dan het gereduceerde tarief voor", gaat Van Nieuwenhuizen verder. Voor gas betaal je tot een verbruik van 1200 kubieke meter per jaar maximaal 1,45 euro per kuub. Voor stroom geldt maximaal 0,40 euro per kilowattuur (kWh), tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. "Dat wordt verrekend, en daar krijg je een tegemoetkoming voor. Voor alles wat je daarboven verbruikt, dus bijvoorbeeld de 1200 kuub gas, moet je gewoon de prijs voor betalen zoals je die normaal zonder overheidsingrijpen ook zou moeten hebben betalen."

Prijsplafond stuk ruimer dan gedacht

Het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren is een stuk ruimer dan aanvankelijk gedacht. De kosten voor het pakket lopen dan ook flink op: het kabinet verwacht dat de regeling zo'n 23,5 miljard euro gaat kosten. Dit komt onder meer omdat het prijsplafond lager ligt dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam. Bovendien is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren. De Tweede Kamer had, op initiatief van PvdA en GroenLinks, aangedrongen op een ruimere regeling.

Energieleveranciers zijn tevreden

"Het is met stoom en kokend water allemaal gebeurd. Er moet nog steeds een hoop uitgewerkt worden, maar we zijn blij met de stap die het kabinet nu gezet heeft", zegt Van Nieuwenhuizen. "Het aantal kuub, de aantallen kilowatturen, de prijzen zijn bekend. Dus kunnen wij nu ook aan mensen die heel graag willen weten wat het voor hun portemonnee betekent eindelijk duidelijk geven."

Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit. Het gaat om 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.

Overigens zullen ook andere kleinverbruikers, zoals zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en "kleine maatschappelijke organisaties" ook onder het plafond vallen. Althans, dat verwacht het kabinet. Voor middelgrote en kleine bedrijven die veel verbruiken, zoals bakkers, komt nog een specifieke regeling.

Volgens Van Nieuwenhuizen zijn er ook goede afspraken gemaakt met energiebedrijven, die voorkomen dat zij omvallen. "Het verschil tussen de contactprijs wat de klant normaal gesproken had moeten betalen en het plafond dat de overheid heeft afgesproken: dat hele bedrag wordt gecompenseerd aan de leverancier", legt ze uit. "En de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet daarop toe, dat het ook precies om dat bedrag gaat, en niet meer of minder."

LEES OOK: Veel onzekerheid bij ondernemers: wel of geen compensatie voor energie?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau