main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2022 — 10:16

Mallorcazaak begonnen: hoofdverdachte opnieuw vastgezet en beelden eerste incident vertoond

De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag in de zogeheten Mallorcazaak beslist dat de 19-jarige Mees T. opnieuw wordt vastgezet. Hilversummer T. schond de voorwaarden die eerder werden opgelegd bij de schorsing van zijn voorarrest. Hij kwam in januari op vrije voeten. Nadien gebruikte hij onder meer drugs en ging hij afgelopen zomer tegen het advies van de reclassering in met vrienden op vakantie.

Volgens de reclassering, bij wie T. zich na de schorsing op gezette tijden moest melden, maakte hij “een nonchalante indruk” en stelde hij zich “licht defensief” op. Hij was boos over het feit dat hij werd vervolgd en leek de beschuldigingen “te onderschatten”, zo heeft de reclassering gerapporteerd. T. verklaarde dinsdag dat zijn houding voortkwam uit zenuwen en stress. Hij had geblowd “om rust te vinden” en erkende “een domme keuze” te hebben gemaakt.

De rechtbank wees zijn verzoek om buiten de cel te mogen blijven af. De rechtbank zou zichzelf, de samenleving en de andere verdachten (die zich wel aan de voorwaarden hielden) niet serieus nemen als zij het verzoek van T. zou honoreren, aldus de voorzitter. De redenen die T. opgaf voor zijn gedrag noemde de rechtbank “niet overtuigend” genoeg. Het voorarrest van T. geldt tot de datum van de uitspraak, 18 november.

Tonen bewakingsbeelden

De rechtbank is dinsdag begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, die vooral draait om de doodslag van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. Hij werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. In totaal staan negen verdachten terecht. De andere verdachten blijven op vrije voeten tot de uitspraak, die is gepland op 18 november.

De zaal begon met het vertonen van bewakingsbeelden die in juli 2021 gemaakt zijn in café De Zaak, waar de eerste vechtpartij die uitgaansnacht plaatsvond. In het café kregen Hilversummers Lars van den H. en Daan van S. ruzie met andere Nederlanders over de beschikbare stoelen. Vorig jaar zomer had de horeca op het Spaanse eiland te maken met coronarestricties, wat inhield dat er een maximum aantal bezoekers in de cafés aanwezig mocht zijn. Beide groepen pakten stoelen van elkaar af, waarna de eigenaar van het café een van de bezoekers de deur uitzette.

Bij de eerste vechtpartij buiten op de boulevard voegden zich ook de opgetrommelde vrienden van Lars en Daan en kwam een slachtoffer op de grond terecht, waarna er tegen hem is aangeschopt. Een ander slachtoffer liep bij dit incident een gebroken neus op. De eerste vechtpartij ging vooraf aan de fatale mishandeling verderop op de boulevard, die Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen het leven kostte.

Beelden van de vechtpartij met Heuvelman ontbreken. De rechtbank toonde op de eerste zittingsdag wel beelden voor café De Bierexpress waarop te zien was dat Heuvelman al op de grond lag. Schokkende beelden voor de nabestaanden, noemde de rechtbankvoorzitter het. Eerder verschenen al beelden in de media, waaronder GeenStijl.

Getuigenverklaringen

Getuigen hebben het geweld dat op Heuvelman is toegepast waargenomen. De rechtbank citeerde uit hun verklaringen. Heuvelman werd volgens hen door meerdere jongens met vuisten vol op het gezicht geslagen. Toen hij op de grond lag, werd hij meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

Naast getuigenverklaringen baseert het Openbaar Ministerie zich op DNA-sporen die zijn gevonden op schoenen van hoofdverdachten Sanil B. (20) en Hein B. (19). Op hun rechterschoenen is DNA aangetroffen van een neergeslagen vriend van Heuvelman, met wie ze naar eigen zeggen beiden hebben gevochten.

Daarnaast is op de linkerschoen van Sanil B. door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA gevonden van Heuvelman. Op verzoek van zijn advocaat Peter Plasman heeft het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) tegenonderzoek gedaan, waaruit dit niet zou blijken. DNA-deskundigen van beide organisaties komen vrijdag naar de rechtbank om hun tegenstrijdige conclusies te bespreken.

‘Dynamiek van niks zeggen’

Misdaadjournalist bij NRC Bram Endedijk volgt de zaak op de voet en vertelt aan Goedemorgen Nederland dat hij een “bijzondere dynamiek” heeft zien ontstaan bij de groep verdachten. In totaal gaat het om vijftien jongens, waarvan er vandaag negen voor de rechter verschijnen. “Wat mij opvalt in deze zaak is dat je ziet dat die groep jongens niks zegt over wat er met Carlo is gebeurd”, legt Endedijk uit.

Sommigen zeggen Carlo helemaal niet te hebben gezien of zeggen dat zij er geen actieve herinnering aan hebben. “Die hele groep doet dat”, gaat Endedijk verder. “Het wordt interessant in hoeverre men nou kan vaststellen wat er is gebeurd.”

LEES OOK: Vader slachtoffer Mallorca-drama doet emotionele oproep: ‘We hebben het over zinloos geweld’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer