main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2022 — 08:56

Bergkamp doet aangifte in zaak Arib: zo ziet de ‘unieke’ procedure eruit

Kamervoorzitter Vera Bergkamp doet vandaag aangifte tegen het lekken van vertrouwelijke informatie aan het NRC. Het wordt een “ingewikkelde, maar ook unieke” procedure volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

“Dit heeft in Nederland nooit eerder plaatsgevonden”, verklaart Knoops bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Aangifte

De aangifte van Bergkamp is gebaseerd op artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Daarin wordt het opzettelijk lekken van ambtsgeheimen strafbaar gesteld. In deze casus gaat het om het lekken van vertrouwelijke informatie door het Presidium.

Op dit strafbare feit staat een gevangenisstraf van één jaar. Mocht een Kamerlid, bewindspersoon of staatssecretaris in deze zaak vervolgd worden, dan kan dat alleen door de Hoge Raad gedaan worden.

Procedure

De aangifte zal in behandeling worden genomen door de minister van Justitie (Dilan Yesilgöz). Zij stuurt het vervolgens door naar de procureur generaal bij de Hoge Raad. Die gaat een oriënterend onderzoek instellen en kan daarbij ondersteund worden door het Openbaar Ministerie.

De bevindingen worden weer teruggekoppeld aan de minister van Justitie en uiteindelijk besluit de Kroon of er een vervolging plaatsvindt. “Een unieke procedure, want dit heeft in Nederland niet eerder plaatsgevonden”, zegt Knoops.

Kans op vervolging?

Of er ook daadwerkelijk iemand vervolgd wordt hangt af of de procureur generaal in het oriënterend onderzoek aanknopingspunten vindt dat iemand binnen het Presidium gelekt zou hebben.

De identiteit van de persoon achterhalen zal lastig worden “als alle leden van het Presidium blijven ontkennen”, legt Knoops uit. Er is immers bewijs nodig en “dat kan alleen maar op directe wijze worden geleverd door een verklaring door iemand die weet dat de ander gelekt heeft”.

Wat de zaak ook ingewikkeld maakt is dat er geen voorbeelden uit het verleden zijn over hoe bewijs geleverd kan worden. Dat maakt het inschatten van de kans van slagen van de aangifte moeilijk. Hoe dan ook zegt de strafrechtadvocaat dat “er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld”.

Rol Bergkamp

Volgens parlementair verslaggever Elsevier Weekblad Carla Joosten valt Bergkamp te verwijten dat zij Khadija Arib “niet op tijd heeft geïnformeerd”. Een “grote fout”, zegt Joosten.

Bergkamp had in de ogen van Joosten direct contact moeten opnemen met Arib. “Den Haag is zo lek als een gieter. Dit heeft nu dramatische gevolgen voor het hele aanzien van de politiek.”

LEES OOK: PvdA-leider Attje Kuiken ‘overvallen’ door opstappen Arib

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer