Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dementerende ouderen ‘niet dezelfde zorg geven als andere burgers riekt naar discriminatie’

Twee zorgmedewerkers per acht ouderen. Dat is wettelijk vastgelegd. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft echter aangegeven af te willen van die norm. Tot ergernis van Carin Gaemers, die zich al jarenlang inzet om de kwaliteit van ouderenzorg te verbeteren. "Dit riekt naar discriminatie", vertelt zij bij WNL Op Zondag.

Helder zegt dat verpleeghuizen wegens personeelstekorten moeten sluiten en dat alle langdurige zorg op het bordje moet komen te liggen van huisartsen en wijkverpleging. Dat zou de groep dementerende ouderen hard raken. "Zij hebben een ziekte die vraagt om een bepaald niveau van zorg. Als je dat kleiner maakt, geef je ze geen volwaardige zorg waar zij wel recht op hebben", aldus Gaemers.

In de "visie" van Helder wordt "onderscheid gemaakt tussen burgers", stelt Gaemers. Dat is volgens haar discriminatie, omdat "burgers met dementie niet de volwaardige zorg krijgen die voldoet aan de norm als andere burgers". Dat is "onrechtvaardig".

Personeelstekorten

Het probleem is echter, zo stelt Helder, dat er gewoon niet genoeg mensen in de zorg werkzaam zijn om aan de gestelde norm te voldoen. "In de zorg is het werkgeverschap abominabel", reageert Gaemers. Zorginstellingen waar het wel goed geregeld is hebben heel lang geen last van personeelstekorten of hoog ziekteverzuim gehad, voegt Gaemers eraan toe. "We weten dus dat het kan."

Er liggen allerlei aanbevelingen op tafel van gerenommeerde instituten hoe het werkgeverschap verbeterd kan worden. "Ga ze ook eens betalen voor wat zij waard zijn. Een zorgmedewerken verdient 6 tot 9 procent minder dan een mbo'er of hbo'er in een andere sector. Vind je het dan gek? Dan ga je toch bij de Jumbo werken? Daar heb ten minste niet zo'n krankzinnig rooster, kun je nog eens een keer op vakantie en je hebt meer geld."

Politiek Den Haag

Er zijn andere oplossingen om de personeelstekorten aan te pakken, denkt Gaemers. "Daarvoor hoef je niet mensen een deel van de zorg die hen legitiem toekomt te ontnemen."

Die oplossingen zijn ook aangedragen, maar daar lijkt politiek Den Haag weinig mee te doen, is de mening van de zorgbezorgde. "Er wordt geluisterd zolang er electoraal gewin behaald kan worden. Zodra dat gewin wegvalt lijkt het alsof jouw probleem niet meer bestaat."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau