Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe zit het in Nederland met hoofddoekdwang? ‘Wordt al snel weggezet als anti-islamdebat’

Redactie

Ook in Nederland zijn er vrouwen die onder druk van familie of de islamtische gemeenschap geen eigen vrije keuze maken over het wel of niet dragen van een hoofddoek. Het stoort publicist Aylin Bilic dat als je dit ter discussie stelt, "ook in de top van de politie, er geneigd wordt om te zeggen dat je anti-islamdebat voert met elkaar". Daarom vindt Bilic dat er een rol weggelegd is voor de middenpartijen in Den Haag. "Het zou fijn zijn als zij de echt rechtsbeschermende items oppakken."

Zo frustreert Bilic zich over een filmpje waarin D66-Kamerlid Fonda Sahla recent benadrukte dat het in Nederland een vrije keus is om een hoofddoek te dragen. "Dat kan voor haar gelden, met haar opleiding en haar ambitie", zegt Bilic. "Maar op het moment dat je dat zegt terwijl je een voorbeeldrol hebt vind ik dat je ook echt oog moet hebben voor de andere kant van de zaak."

Tekst gaat verder onder de tweet.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

De discussie over de (on)vrijwilligheid van het dragen van een hoofddoek laait op nu de massale protesten tegen vrouwenonderdrukking in Iran al meer dan een week gaande zijn. "Iran is wel een ander land dan Nederland. In Iran is de hoofddoek verplicht voor de vrouw", benadrukt Bilic direct in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "In Nederland heb je ook mensen die vrijwillig en individueel kiezen voor de hoofddoek. De hogeropgeleide vrouwen al helemaal, die ook in allerlei sleutelposities zouden kunnen zitten."

'Dat moet je ook benoemen'

Het is volgens Bilic echter belangrijk dat het D66-Kamerlid benadrukt dat het dragen van een hijab voor haar vrijwillig is, maar voor een ander onvrij. "Dat moet je ook benoemen", zegt ze. "Juist de middenpartijen moeten veel meer kijken naar wat het nu betekent dat sommige religieuze zaken voor meisjes en vrouwen betekenen dat het onvrijheid met zich meebrengt."

Want ook vanuit eigen ervaring weet Bilic dat dit soms ook in Nederland het geval is. "Als ik kijk naar mijn eigen jeugd - ik ben inmiddels dik in de 40 - heeft mijn moeder ontzettend vaak te horen gekregen: waarom draag je geen hoofddoek?" Bilic is zelf van Turkse komaf en groeide op in Rotterdam-Zuid. "Ik heb een vriendin gehad, ze is ondertussen gepromoveerd, die op 13 of 14-jarige leeftijd een jaar in Turkije is neergezet om dat hoofddoekje te dragen."

'Tiener voelt zich onder druk gezet'

Ook wijst Bilic op mogelijk eergerelateerd geweld naar aanleiding van het niet dragen van een hoofddoek. Bekend is dat de motieven voor eergerelateerd geweld zeer uiteenlopen, waardoor de meldingen (1.120 in het jaar 2021) geen helderheid verschaffen over de omvang van de hoofddoekproblematiek, zo schreef de Volkskrant eerder deze week.

"Een tiener voelt zich onder druk gezet door broers, door de vader - je wilt graag in de pas lopen en doen wat je ouders willen. Daar is wat mij betreft onvoldoende aandacht voor", besluit Bilic.

'Dragen van hoofddoek überhaupt geen vrije wil'

Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko stelde in de uitzending van WNL Op Zondag afgelopen week dat het dragen van een hoofddoek überhaupt geen beweging uit vrije wil is. "De hoofddoek is maar een topje van de ijsberg van alle verplichtingen die opgelegd worden aan vrouwen", vertelde ze. Volgens haar zijn er drie categorieën moslima's: een groep die volgens de vrouwen om niets gevraagd heeft, een groep die het dragen van een hoofddoek wel als symbool van vrijheid ziet, en een groep vrouwen die in opstand komt.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau