Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horrorscenario voor automobilist dreigt: aantal files neemt weer toe

Peter Visser

Het is 'uitzonderlijk druk' op de Nederlandse wegen. De herfst moet nog beginnen, maar het aantal files neemt nu al toe ten opzichte van recordjaar 2019. Dat meldt de ANWB op basis van de filecijfers.

Dinsdagochtend meldde de ANWB de drukste ochtendspits van het jaar. Rond 8.30 uur stond er 925 kilometer file. Dat kwam door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg waren.

Volgens de ANWB is het een voorproefje van wat de Nederlandse automobilist de komende maanden te wachten staat. "Het is weer als vanouds druk op de wegen en we zien de hinder overal toenemen. Ik vrees dat we vaker met dit soort extremen te maken gaan krijgen", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. De drukte neemt toe sinds de coronamaatregelen eind maart zijn opgeheven.

360.000 nieuwe auto's

"In vergelijking met het pre-coronajaar 2019 zien we zowel in de ochtend- als avondspits dat het nu een paar procent drukker is. Maar overdag zien we een verassende stijging van het aantal files met maar liefst 17 procent", zegt Broekhuis. Dat komt door een toename van vrachtverkeer, maar ook simpelweg doordat er meer auto's op de weg zijn. Sinds 2019 zijn er ruim 360.000 auto's bijgekomen. Die worden volgens de ANWB vrijwel dagelijks gebruikt.

Volgens de ANWB is het vooral op dinsdag en donderdag erg druk op de weg. "Maar ook tijdens de woensdagavondspits is het tegenwoordig dringen geblazen", zegt Broekhuis.

Zuid-Holland blijft de provincie met gemiddeld de meeste files. De drukte is het meest toegenomen in Gelderland en Noord-Brabant, met een stijging van 17 en 21 procent. In Noord-Holland nam het aantal opstopping opvallend genoeg juist af, met 17 procent.

Rekeningrijden

"Ik rij het hele land door. Niet alleen voor werk, maar ook privé. Je ziet de verkeersdrukte toenemen", reageert Han ten Broeke, algemeen voorzitter van brancheorganisatie BOVAG in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat heeft te maken dat mensen sinds corona weer in de auto zijn gaan zitten. Het is toch het geprefereerde vervoermiddel."

Maar er zijn oplossingen, stelt Ten Broeke. "We hebben tijdens corona gezien dat het mogelijk is om bijna filevrij de week door te komen. Er ligt een verantwoordelijkheid bij mensen en werkgevers als het over zakelijk verkeer gaat", doelt hij op bijvoorbeeld alternatieve werktijden.

Hij pleit daarnaast voor rekeningrijden. "In plaats van dat je betaalt voor het bezit van je auto, moet je gaan betalen voor het gebruik van je auto. Laat dit een waarschuwing zijn dat we dat eindelijk een keertje goed gaan regelen. En maak het in het kilometertarief mogelijk dat mensen die voor een schonere auto gaan bevoordeeld worden."

LEES OOK: Viroloog pleit voor terugkeer mondkapje: ‘Verstandig met huidige oplopende cijfers’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau