main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2022 — 08:12

Wat betekent de winst van ‘oerconservatieve’ Giorgia Meloni voor Europa?

De partij van de rechts-nationalistische Giorgia Meloni heeft zondag de Italiaanse verkiezingen gewonnen. Het betekent dat Europa zware tijden tegemoet gaat. “Gezien het partijprogramma is het niet anti-NAVO, niet pro-Russisch, maar wel een duidelijke agenda.”

Dat zegt Italiëkenner Donatello Piras, die niet verrast is met de uitslag. Maar “met Meloni als premier moet je wel kritisch kijken naar wat er gaat gebeuren”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zij is geen fascist, wel pro-Europa, maar oerconservatief.”

Tweede Kamerlid namens het CDA Mustafa Amhaouch vraagt zich af “hoe stabiel het coalitieblok met Lega en Forza is”. En dat terwijl het volgens het Kamerlid voor Europa “heel belangrijk is” dat een groot land als Italië wel stabiel is.

Gevolgen Europa

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans tweet dat de Europese Unie een “ruige tijd” staat te wachten. Waarin “opnieuw de eenheid op de proef zal worden gesteld”. Ook op het gebied van sancties tegen Rusland.

Tekst gaat verder onder tweet

Piras bevestigt de woorden van Brekelmans. Met Meloni als premier zal zij haar eigen land op de eerste plek zetten. “Het betekent dat je in Europa meer discussie en debat krijgt.” Bijvoorbeeld over het European Recovery Fund, dat door de Europese Commissie in het leven is geroepen om EU-lidstaten met financiële problemen een boost te geven. “En dat zou slecht nieuws zijn”, besluit Piras. De gevolgen voor Nederland “vallen relatief mee”, volgens de Italiëkenner.

Eerste vrouwelijke premier

Meloni kan de eerste vrouwelijke premier worden in Italië. Vermoedelijk gaat zij een rechtse regering vormen met de partij van Matteo Salvini (Lega Nord) en de oude partij van Silvio Berlusconi (Forza Italia). Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat een rechtse wind waait in het Zuid-Europese land. Het verschil is echter dat de verhoudingen tussen de partijen wat zijn verschoven.

Het gaat overigens om exit-polls. De stemmen zijn al grotendeels geteld en de winst kan Meloni eigenlijk niet meer ontgaan. De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten. Die zal in de loop van de dag bekendgemaakt worden.

LEES OOK: ‘Bemoeienis’ Von der Leyen met Italiaanse verkiezing ‘wind in zeilen’ van rechts-nationalistische Meloni

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer