main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Giorgia Meloni
Op1 - 23 september 2022 — 23:48

‘Bemoeienis’ Von der Leyen met Italiaanse verkiezing ‘wind in zeilen’ van rechts-nationalistische Meloni

Dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar zorgen heeft geuit over de peilingen in Italië, is koren op de molen voor de rechts-nationalistische Giorgia Meloni, die aan kop gaat. Dat zegt journalist en voormalig Zuid-Europacorrespondent Eveline Rethmeier vrijdagavond in Op1.

Von der Leyen zei vandaag dat de Europese Unie “middelen heeft” als “de situatie in Italië lastig wordt, zoals in Hongarije en Polen”. Zondag gaat Italië naar de stembus en de nationalistische partij van Meloni, Fratelli d’Italia (Broeders van Italië), lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning.

De woorden van Von der Leyen zijn in Italië “ingeslagen als een bom”, vertelt Rethmeier. “Het is de zoveelste keer dat er vanuit Brussel bemoeienis is met de Italiaanse verkiezingen en dat er zorgen geuit worden. Ik kan me de frustratie voorstellen. Nederlanders zouden het ook niet leuk vinden als Brussel iets over onze verkiezingen zou zeggen.”

Von der Leyen sprak zich niet uit tegen Meloni, maar volgens Rethmeier maakte ze “tussen de regels” haar ongenoegen over de politica duidelijk. “Als Von der Leyen hiermee hoopt Italianen ervan te overtuigen niet op populisten te stemmen, heeft ze het mis. Er gebeurt nu precies het tegenovergestelde. Dit is wind in de zeilen van de rechtse leiders, die er al schande van hebben gesproken.”

Tekst gaat verder onder tweet

Rechts blok

Meloni maakt met Fratelli d’Italia deel uit van een blok van rechtse partijen waartoe ook Forza Italia van voormalig president Silvio Berlusconi en Lega Nord van Matteo Salvini behoren. De partijen zijn nationalistisch en Eurosceptisch van aard.

Fratelli d’Italia was lang een “kleine partij op de zeer rechtse flank”, vertelt Rethmeier. “Meloni is zeer conservatief en heeft het altijd over ‘de echte familie’. Zij zegt ook dat ze in eerste plaatst denkt aan de Italianen en dat als ze in Europa bang zijn voor haar partij, ze bang zijn voor een sterk Italië.”

Mussolini

Meloni heeft wel “een achtergrond die voor twijfels zorgt”, zegt Rethmeier. Door tegenstanders wordt ze zelfs vergeleken met oud-dictator Benito Mussolini. “Binnen haar partij zijn er groeperingen die nog in hem geloven. In Italië is er op z’n zachts gezegd wat meer nostalgie als het gaat om het fascistische hoofdstuk van Italië.”

De journalist ziet in Meloni geen fascistische leider. Ze kan zich beter vinden in de vergelijking met de voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Maar “Meloni heeft wel een ingewikkeld verleden en ze heeft er nooit echt afstand van genomen”.

Ondertussen is Meloni wel “gematigder” geworden tijdens de campagne, ziet Rethmeier. De eerdere oproep om uit de euro en de Europese Unie te stappen heeft ze laten varen. Daarnaast verbindt het gezamenlijke programma met de rechtse bondgenoten hen aan het Europese project.

Maar er blijven zorgen bestaan. Meloni verklaarde eerder dat “de goede tijden voorbij zijn” en dat Italië, net als anderen, “zijn eigen nationale belangen gaat verdedigen” in de EU.

Geborgen campaigner

Volgens de voormalig correspondent heeft Meloni haar opmars deels te danken aan haar talent voor het toepspreken van grote groepen mensen. “Ze is Italië doorgereisd en krijgt hele pleinen ongelofelijk goed mee. Ze is gevat. Als iemand in de zaal iets zegt weet ze daar een grappig antwoord op te geven. Ze spreek met een Romeins accent en probeert heel erg de vrouw van het volk te zijn.”

Berlusconi steunt Poetin

Ondertussen is er in Italië ophef ontstaan om uitspraken van Berlusconi, één van de metgezellen van Meloni. De 85-jarige mediamagnaat zei donderdag in een tv-interview onder meer dat Poetin “gedwongen werd” Oekraïne binnen te vallen.

“Poetin werd door het Russische volk, door zijn partij en door zijn ministers aangespoord deze speciale operatie uit te voeren”, zei Berlusconi tegen de publieke zender Rai. Berlusconi is bevriend met de Russische president en aarzelde lang om de invasie te veroordelen nadat de oorlog uitgebroken was. Nog altijd karakteriseert hij die oorlog, net als de Russen, als een “speciale militaire operatie”.

Berlusconi heeft begrip voor Poetin, die volgens hem in een “echt moeilijke en dramatische situatie is beland”. Zo zouden de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas, Donetsk en Loehansk, hem gevraagd hebben in te grijpen omdat Oekraïne de twee gebieden met steeds feller geweld aanviel. Een andere motivatie van Poetin Oekraïne binnen te vallen was volgens de Italiaan om de regering van Volodimir Zelenski te vervangen door een “regering van fatsoenlijke mensen”.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Italië wil afhankelijkheid van Rusland verkleinen met Algerijns gas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier