main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Giorgia Meloni
Op1 - 23 september 2022 — 23:48

‘Bemoeienis’ Von der Leyen met Italiaanse verkiezing ‘wind in zeilen’ van rechts-nationalistische Meloni

Dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar zorgen heeft geuit over de peilingen in Italië, is koren op de molen voor de rechts-nationalistische Giorgia Meloni, die aan kop gaat. Dat zegt journalist en voormalig Zuid-Europacorrespondent Eveline Rethmeier vrijdagavond in Op1.

Von der Leyen zei vandaag dat de Europese Unie “middelen heeft” als “de situatie in Italië lastig wordt, zoals in Hongarije en Polen”. Zondag gaat Italië naar de stembus en de nationalistische partij van Meloni, Fratelli d’Italia (Broeders van Italië), lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning.

De woorden van Von der Leyen zijn in Italië “ingeslagen als een bom”, vertelt Rethmeier. “Het is de zoveelste keer dat er vanuit Brussel bemoeienis is met de Italiaanse verkiezingen en dat er zorgen geuit worden. Ik kan me de frustratie voorstellen. Nederlanders zouden het ook niet leuk vinden als Brussel iets over onze verkiezingen zou zeggen.”

Von der Leyen sprak zich niet uit tegen Meloni, maar volgens Rethmeier maakte ze “tussen de regels” haar ongenoegen over de politica duidelijk. “Als Von der Leyen hiermee hoopt Italianen ervan te overtuigen niet op populisten te stemmen, heeft ze het mis. Er gebeurt nu precies het tegenovergestelde. Dit is wind in de zeilen van de rechtse leiders, die er al schande van hebben gesproken.”

Tekst gaat verder onder tweet

Rechts blok

Meloni maakt met Fratelli d’Italia deel uit van een blok van rechtse partijen waartoe ook Forza Italia van voormalig president Silvio Berlusconi en Lega Nord van Matteo Salvini behoren. De partijen zijn nationalistisch en Eurosceptisch van aard.

Fratelli d’Italia was lang een “kleine partij op de zeer rechtse flank”, vertelt Rethmeier. “Meloni is zeer conservatief en heeft het altijd over ‘de echte familie’. Zij zegt ook dat ze in eerste plaatst denkt aan de Italianen en dat als ze in Europa bang zijn voor haar partij, ze bang zijn voor een sterk Italië.”

Mussolini

Meloni heeft wel “een achtergrond die voor twijfels zorgt”, zegt Rethmeier. Door tegenstanders wordt ze zelfs vergeleken met oud-dictator Benito Mussolini. “Binnen haar partij zijn er groeperingen die nog in hem geloven. In Italië is er op z’n zachts gezegd wat meer nostalgie als het gaat om het fascistische hoofdstuk van Italië.”

De journalist ziet in Meloni geen fascistische leider. Ze kan zich beter vinden in de vergelijking met de voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Maar “Meloni heeft wel een ingewikkeld verleden en ze heeft er nooit echt afstand van genomen”.

Ondertussen is Meloni wel “gematigder” geworden tijdens de campagne, ziet Rethmeier. De eerdere oproep om uit de euro en de Europese Unie te stappen heeft ze laten varen. Daarnaast verbindt het gezamenlijke programma met de rechtse bondgenoten hen aan het Europese project.

Maar er blijven zorgen bestaan. Meloni verklaarde eerder dat “de goede tijden voorbij zijn” en dat Italië, net als anderen, “zijn eigen nationale belangen gaat verdedigen” in de EU.

Geborgen campaigner

Volgens de voormalig correspondent heeft Meloni haar opmars deels te danken aan haar talent voor het toepspreken van grote groepen mensen. “Ze is Italië doorgereisd en krijgt hele pleinen ongelofelijk goed mee. Ze is gevat. Als iemand in de zaal iets zegt weet ze daar een grappig antwoord op te geven. Ze spreek met een Romeins accent en probeert heel erg de vrouw van het volk te zijn.”

Berlusconi steunt Poetin

Ondertussen is er in Italië ophef ontstaan om uitspraken van Berlusconi, één van de metgezellen van Meloni. De 85-jarige mediamagnaat zei donderdag in een tv-interview onder meer dat Poetin “gedwongen werd” Oekraïne binnen te vallen.

“Poetin werd door het Russische volk, door zijn partij en door zijn ministers aangespoord deze speciale operatie uit te voeren”, zei Berlusconi tegen de publieke zender Rai. Berlusconi is bevriend met de Russische president en aarzelde lang om de invasie te veroordelen nadat de oorlog uitgebroken was. Nog altijd karakteriseert hij die oorlog, net als de Russen, als een “speciale militaire operatie”.

Berlusconi heeft begrip voor Poetin, die volgens hem in een “echt moeilijke en dramatische situatie is beland”. Zo zouden de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas, Donetsk en Loehansk, hem gevraagd hebben in te grijpen omdat Oekraïne de twee gebieden met steeds feller geweld aanviel. Een andere motivatie van Poetin Oekraïne binnen te vallen was volgens de Italiaan om de regering van Volodimir Zelenski te vervangen door een “regering van fatsoenlijke mensen”.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Italië wil afhankelijkheid van Rusland verkleinen met Algerijns gas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer