main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Giorgia Meloni
Op1 - 23 september 2022 — 23:48

‘Bemoeienis’ Von der Leyen met Italiaanse verkiezing ‘wind in zeilen’ van rechts-nationalistische Meloni

Dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar zorgen heeft geuit over de peilingen in Italië, is koren op de molen voor de rechts-nationalistische Giorgia Meloni, die aan kop gaat. Dat zegt journalist en voormalig Zuid-Europacorrespondent Eveline Rethmeier vrijdagavond in Op1.

Von der Leyen zei vandaag dat de Europese Unie “middelen heeft” als “de situatie in Italië lastig wordt, zoals in Hongarije en Polen”. Zondag gaat Italië naar de stembus en de nationalistische partij van Meloni, Fratelli d’Italia (Broeders van Italië), lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning.

De woorden van Von der Leyen zijn in Italië “ingeslagen als een bom”, vertelt Rethmeier. “Het is de zoveelste keer dat er vanuit Brussel bemoeienis is met de Italiaanse verkiezingen en dat er zorgen geuit worden. Ik kan me de frustratie voorstellen. Nederlanders zouden het ook niet leuk vinden als Brussel iets over onze verkiezingen zou zeggen.”

Von der Leyen sprak zich niet uit tegen Meloni, maar volgens Rethmeier maakte ze “tussen de regels” haar ongenoegen over de politica duidelijk. “Als Von der Leyen hiermee hoopt Italianen ervan te overtuigen niet op populisten te stemmen, heeft ze het mis. Er gebeurt nu precies het tegenovergestelde. Dit is wind in de zeilen van de rechtse leiders, die er al schande van hebben gesproken.”

Tekst gaat verder onder tweet

Rechts blok

Meloni maakt met Fratelli d’Italia deel uit van een blok van rechtse partijen waartoe ook Forza Italia van voormalig president Silvio Berlusconi en Lega Nord van Matteo Salvini behoren. De partijen zijn nationalistisch en Eurosceptisch van aard.

Fratelli d’Italia was lang een “kleine partij op de zeer rechtse flank”, vertelt Rethmeier. “Meloni is zeer conservatief en heeft het altijd over ‘de echte familie’. Zij zegt ook dat ze in eerste plaatst denkt aan de Italianen en dat als ze in Europa bang zijn voor haar partij, ze bang zijn voor een sterk Italië.”

Mussolini

Meloni heeft wel “een achtergrond die voor twijfels zorgt”, zegt Rethmeier. Door tegenstanders wordt ze zelfs vergeleken met oud-dictator Benito Mussolini. “Binnen haar partij zijn er groeperingen die nog in hem geloven. In Italië is er op z’n zachts gezegd wat meer nostalgie als het gaat om het fascistische hoofdstuk van Italië.”

De journalist ziet in Meloni geen fascistische leider. Ze kan zich beter vinden in de vergelijking met de voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Maar “Meloni heeft wel een ingewikkeld verleden en ze heeft er nooit echt afstand van genomen”.

Ondertussen is Meloni wel “gematigder” geworden tijdens de campagne, ziet Rethmeier. De eerdere oproep om uit de euro en de Europese Unie te stappen heeft ze laten varen. Daarnaast verbindt het gezamenlijke programma met de rechtse bondgenoten hen aan het Europese project.

Maar er blijven zorgen bestaan. Meloni verklaarde eerder dat “de goede tijden voorbij zijn” en dat Italië, net als anderen, “zijn eigen nationale belangen gaat verdedigen” in de EU.

Geborgen campaigner

Volgens de voormalig correspondent heeft Meloni haar opmars deels te danken aan haar talent voor het toepspreken van grote groepen mensen. “Ze is Italië doorgereisd en krijgt hele pleinen ongelofelijk goed mee. Ze is gevat. Als iemand in de zaal iets zegt weet ze daar een grappig antwoord op te geven. Ze spreek met een Romeins accent en probeert heel erg de vrouw van het volk te zijn.”

Berlusconi steunt Poetin

Ondertussen is er in Italië ophef ontstaan om uitspraken van Berlusconi, één van de metgezellen van Meloni. De 85-jarige mediamagnaat zei donderdag in een tv-interview onder meer dat Poetin “gedwongen werd” Oekraïne binnen te vallen.

“Poetin werd door het Russische volk, door zijn partij en door zijn ministers aangespoord deze speciale operatie uit te voeren”, zei Berlusconi tegen de publieke zender Rai. Berlusconi is bevriend met de Russische president en aarzelde lang om de invasie te veroordelen nadat de oorlog uitgebroken was. Nog altijd karakteriseert hij die oorlog, net als de Russen, als een “speciale militaire operatie”.

Berlusconi heeft begrip voor Poetin, die volgens hem in een “echt moeilijke en dramatische situatie is beland”. Zo zouden de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas, Donetsk en Loehansk, hem gevraagd hebben in te grijpen omdat Oekraïne de twee gebieden met steeds feller geweld aanviel. Een andere motivatie van Poetin Oekraïne binnen te vallen was volgens de Italiaan om de regering van Volodimir Zelenski te vervangen door een “regering van fatsoenlijke mensen”.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Italië wil afhankelijkheid van Rusland verkleinen met Algerijns gas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Deze zondag zijn te gast:
  • CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
  • Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
  • Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
  • Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!

Podcast WNL Haagse Lobby

Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?

Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:

  • Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
  • Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
  • En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.

Luister via je favoriete podcastapp!

Hoekstra na klimaatexamen nog niet zeker van steun EU-parlement

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…

Lees meer

Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: ‘Jaar studeren voor eenvoudigste wet’

Goed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…

Lees meer

Trams botsen op elkaar in Den Haag

Twee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…

Lees meer

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….

Lees meer

Politie krijgt tachtig tips over schietpartijen Rotterdam

De politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…

Lees meer

Wie volgen Mia en Dion op? Ruim 600 inzendingen voor Songfestival binnen

AVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…

Lees meer

Celstraf en tbs opgelegd in misbruikzaak na Klokhuis-aflevering

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…

Lees meer

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…

Lees meer

Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…

Lees meer

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…

Lees meer