Dragen hoofddoek ‘topje van ijsberg van alle verplichtingen die vrouwen worden opgelegd’
Het dragen van een hoofddoek is geen beweging uit vrije wil, stelt Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko. "De hoofddoek is maar een topje van de ijsberg van alle verplichtingen die opgelegd worden aan vrouwen", vertelt zij bij WNL Op Zondag op NPO 1.
De reden van het gesprek bij WNL Op Zondag is vanwege de protesten in Iran, waar vrouwen de straat opgaan om hun hoofddoek te verbranden of hun haar af te knippen. Dat doen zij om hun onvrede te uiten over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini en de shariawetgeving.
'Drie categorieën moslima's
"Er zijn drie categorieën moslima's", begint Kanko haar betoog. De eerste groep zijn volgens de haar vrouwen die om niets gevraagd hebben. "Denk aan importbruiden, vrouwen die uitgehuwelijkt worden of vrouwen die door mannen gehaat worden omdat zij geen vrijgevochten vrouwen willen."
Volgens Kanko hebben die vrouwen nergens toegang toe en hebben zij eigenlijk geen leven. "Wij moeten ervoor zorgen dat wij hen bereiken en benaderen, zodat ze kunnen integreren."
Vrouwelijke ayatollahs
Er zijn veel vrouwen die niets van de hoofddoek willen weten en zich niet willen verantwoorden voor het gedrag van mannen, stelt Kanko. En daar komt ook direct de tweede groep moslima's om de hoek kijken. Een groep vrouwen die de zojuist genoemde gedachtegang wil veranderen in bijvoorbeeld Europa.
De groep waar Kanko het over heeft zien het dragen van een hoofddoek namelijk wel als symbool van vrijheid. "Zij proberen dat niet alleen voor zichzelf goed te vinden en te dragen, maar zij zien het als iets dat zij moeten promoten. Dat zijn vrouwelijke ayatollahs", vertelt de politica. Een gevaarlijke groep volgens Kanko. "Zij zijn mondig en hoogopgeleid en proberen de hoofddoek als tool te gebruiken om de islamisering van Europa teweeg te brengen."
Vrouwen in opstand
"De laatste groep zijn vrouwen die in opstand komen", gaat Kanko verder. Die groep heeft het erg moeilijk, "want zij worden permanent onder druk gezet". Niet alleen door voorstanders van de islamisering, maar zelfs door familieleden. Een vrouw die in opstand komt is volgens Kanko "gedoemd haar leven in eenzaamheid door te brengen".
Voor de vrouwen die in opstand willen komen, maar onderdrukt worden, is het "moeilijk om hieruit te stappen", besluit de Europarlementariër. "Wij moeten die vrouwen helpen en wij moeten nooit geloven dat een hoofddoek vrijwillig gedragen wordt. Het is gewoon submission"