main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 september 2022 — 18:05

Zeewater als drinkwater ‘duurzaam alternatief’, zegt ondernemer: ‘Lokaler kan niet’

De ondernemende broers Tammo en Jort Wildschut denken dat zij een gat in de markt hebben gevonden: zeewater als drinkwater. Een ogenschijnlijk eenvoudig idee, maar de broers zijn de eersten ter wereld te zijn die duurzaam gefilterd zeewater beschikbaar maken voor de consumentenmarkt.

“Wij dachten: als je ziet hoe gigantisch veel zeewater er is in de wereld, hoe kan er dan toch een groot waterprobleem zijn?”, vertelt Jort in Stand van Nederland: Generatie Next. De komende jaren dreigt er in Nederland watertekort en ook de kwaliteit van grondwater staat onder druk. “Wij willen bewustwording creëren voor de mogelijkheden van ontzouting.”

Voor drinkwater in een flesje betaal je al snel tweehonderd tot vierhonderd keer meer dan voor kraanwater. Tammo: “Er wordt in Nederland water uit Italië en IJsland gedronken. Wij dachten: waarom kun je niet lokaal water aanbieden? Lokaler dan water uit de zee vindt je het eigenlijk niet.”

Hij gaat verder: “We raden iedereen aan om kraanwater te drinken als je daar toegang tot hebt. Nederland heeft kraanwater van goede kwaliteit. Maar we zien ook dat er een hele grote markt is van 450 tot 500 miljoen liter mineraalwater dat wordt gekocht.” Het ontzouten van zeewater is dan “een duurzame oplossing”, stelt de ondernemer.

Dat heeft alles te maken met het transport, vult Jort aan. “Als je een Nederlandse bron hebt en je wil in Italië water verkopen, moet je het daarheen transporteren. Wij kunnen een installatie als deze ook in bijvoorbeeld Italië neerzetten.”

Zeecontainer

De zuiveringsinstallatie van Tammo en Jort is klein van stuk en past in een zeecontainer. Het water gaat eerst door een filter dat de grote vuildeeltjes verwijderd, tot er na een weg door filters zoet water uit de kraan komt.

“Het kleine containertje kan heel veel drinkwater produceren”, vertelt Jort. “Mensen denken dat wij een hele grote fabriek hebben, maar dat is niet zo. Wij kunnen deze installatie overal neerzetten en lokaal water aanbieden. Dat maakt het financieel ook interessant.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer