main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 september 2022 — 18:05

Zeewater als drinkwater ‘duurzaam alternatief’, zegt ondernemer: ‘Lokaler kan niet’

De ondernemende broers Tammo en Jort Wildschut denken dat zij een gat in de markt hebben gevonden: zeewater als drinkwater. Een ogenschijnlijk eenvoudig idee, maar de broers zijn de eersten ter wereld te zijn die duurzaam gefilterd zeewater beschikbaar maken voor de consumentenmarkt.

“Wij dachten: als je ziet hoe gigantisch veel zeewater er is in de wereld, hoe kan er dan toch een groot waterprobleem zijn?”, vertelt Jort in Stand van Nederland: Generatie Next. De komende jaren dreigt er in Nederland watertekort en ook de kwaliteit van grondwater staat onder druk. “Wij willen bewustwording creëren voor de mogelijkheden van ontzouting.”

Voor drinkwater in een flesje betaal je al snel tweehonderd tot vierhonderd keer meer dan voor kraanwater. Tammo: “Er wordt in Nederland water uit Italië en IJsland gedronken. Wij dachten: waarom kun je niet lokaal water aanbieden? Lokaler dan water uit de zee vindt je het eigenlijk niet.”

Hij gaat verder: “We raden iedereen aan om kraanwater te drinken als je daar toegang tot hebt. Nederland heeft kraanwater van goede kwaliteit. Maar we zien ook dat er een hele grote markt is van 450 tot 500 miljoen liter mineraalwater dat wordt gekocht.” Het ontzouten van zeewater is dan “een duurzame oplossing”, stelt de ondernemer.

Dat heeft alles te maken met het transport, vult Jort aan. “Als je een Nederlandse bron hebt en je wil in Italië water verkopen, moet je het daarheen transporteren. Wij kunnen een installatie als deze ook in bijvoorbeeld Italië neerzetten.”

Zeecontainer

De zuiveringsinstallatie van Tammo en Jort is klein van stuk en past in een zeecontainer. Het water gaat eerst door een filter dat de grote vuildeeltjes verwijderd, tot er na een weg door filters zoet water uit de kraan komt.

“Het kleine containertje kan heel veel drinkwater produceren”, vertelt Jort. “Mensen denken dat wij een hele grote fabriek hebben, maar dat is niet zo. Wij kunnen deze installatie overal neerzetten en lokaal water aanbieden. Dat maakt het financieel ook interessant.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier