Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wachtlijst voor sociale huurwoningen wordt langer door asielakkoord

Redactie

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op als gevolg van de asielcrisis. In het asielakkoord is namelijk afgesproken dat er zo snel mogelijk 20.000 woningen beschikbaar moeten komen voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen om zo de doorstroom in opvang- en aanmeldcentra zoals Ter Apel te versnellen. De Telegraaf onderzocht per regio in hoeverre die wachttijd oploopt, en concludeerde dat dit in de praktijk neerkomt op een paar maanden tot een jaar.

En honderdduizenden woningzoekers staan vaak al jaren op zo'n wachtlijst. Zo moet men in Friesland gemiddeld drie jaar wachten op een woning, en in de Randstad gaat het om elf tot dertien jaar.

Gemeenten leggen woningcorporaties op hoeveel statushouders ze moeten huisvesten. Dat aantal verschilt, maar ligt gemiddeld op 5 procent van de nieuwe huurcontracten die worden afgesloten.

'Denk dat we altijd veilige plek moeten bieden'

"Ik vind dat niet eerlijk, dat mensen langer moeten wachten. Maar we hebben ook vluchtelingen in Nederland, en ik denk dat we altijd een veilige plek moeten bieden voor mensen die vrees hebben voor vervolging", zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani, te gast in Goedemorgen Nederland, erover. "Dan heb ik het over echte vluchtelingen."

Wat Azmani betreft hoeft alternatieve huisvesting echter niet direct sociale huur te betekenen. "Maar onder de streep, laat dat duidelijk zijn, even los van asielzoekers, vluchtelingen, we hebben gewoon een woningtekort in dit land, en er moet gewoon snel gebouwd worden."

LEES OOK: Hubert Bruls: gemeenten kunnen uitvoering asielakkoord niet garanderen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau