main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 10:34

Energiebedrijven hebben zorgen over prijsplafond: meer duidelijkheid is geboden

Energiebedrijven zijn niet gerust op het prijsplafond voor energie. Want hoe komt de maatregel er precies uit te zien? Dat is de vraag die energiebedrijven en de oppositie stellen aan het kabinet.

Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter Vereniging Energie-Nederland, pleit ervoor dat het Rijk de energiesector te hulp schiet. ‘Maak snel besluiten en schiet geld voor’, is de strekking van haar bericht. Energieleveranciers willen bijvoorbeeld dat het kabinet hun verminderde inkomsten gaat dekken. “Dat is een harde voorwaarde, anders gaat het niet”, vertelt Van Nieuwenhuizen aan Trouw.

Maximale prijs

Dan ligt ook nog de vraag op tafel wat de maximale prijs wordt voor elektriciteit en gas. Zolang dat nog onzeker is, kunnen energieleveranciers zich ook niet goed voorbereiden op het prijsplafond.

Ondanks het plan om een prijsplafond in te voeren, maken de mensen zich thuis nog altijd grote zorgen. Door de onduidelijkheid rondom de maatregel. “Dat zien wij ook in reacties bij ons online”, vertelt Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle bij Goedemorgen Nederland. “De verdriedubbeling is echt aan de gang. Dan blijft er weinig leefgeld over.”

Gesteggel om prijsplafond

Het kabinet voerde op het allerlaatste moment toch een prijsplafond in voor energie tijdens de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag.

Maandenlang hield het kabinet de boot af, door te zeggen dat het invoeren van deze maatregel niet mogelijk was. Mede door Europese regelgeving, was het verhaal van onder andere minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Uiteindelijk, op aandringen van de oppositie, ging het kabinet toch overstag. Het is zelfs gebleken dat Brussel het invoeren van een prijsplafond helemaal niet bemoeilijkte. Overige EU-lidstaten, zoals Frankrijk, Spanje of Portugal, gingen Nederland namelijk al veel eerder voor.

LEES OOK: Brussel zet vraagtekens bij uitleg kabinet over prijsplafond: ‘Blijkbaar zijn de regels te ingewikkeld’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier