main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 08:01

Brussel zet vraagtekens bij uitleg kabinet over prijsplafond: ‘Blijkbaar zijn de regels te ingewikkeld’

Brussel stelt vragen over de uitleg van het kabinet over de invoering van het prijsplafond. Het kabinet riep maandenlang dat het invoeren van een prijsplafond niet mogelijk was, vanwege onder andere Europese regels. Dit blijkt echter niet zo te zijn.

Regels vanuit Brussel zouden invoer van een prijsplafond bemoeilijken en ook energieleveranciers zouden hebben aangegeven dat een invoering van die maatregel erg gecompliceerd is. Althans, dat beeld schetste het kabinet, ondanks een pleidooi vanuit de oppositie.

Regels Europese Unie

Toch voerde het kabinet op het allerlaatste moment een prijsplafond in bij de presentatie van de miljoenennota. “De Europese Commissie biedt ons nu meer ruimte voor een energieplafond”, reageerde klimaatminister Rob Jetten bij Nieuwsuur. “Toen duidelijk werd dat een prijsplafond wel vanaf 1 januari was in te voeren hebben we als kabinet meteen gezegd: dan grijpen wij deze kans.”

Het staat haaks op wat er vanuit de Europese Unie klinkt. In EU-kringen zegt men dat lidstaten al jarenlang de mogelijkheid hebben te sleutelen aan energieprijzen voor consumenten in tijden van crisis. Sterker nog, in maart is lidstaten nog gezegd te kijken naar de mogelijkheden van een prijsplafond.

‘Had het nou eerder gedaan’

Maar is het hele verhaal van Jetten en het kabinet dan een smoes? “Dat blijkt dus”, zegt politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is ook de hele tijd de kritiek op het kabinet: had het nou eerder gedaan.”

Dat het kabinet lang afzag van het prijsplafond, terwijl andere landen die maatregel wel invoerde, vindt Tweede Kamerlid namens het CDA Anne Kuik “raar”. De “regels zijn schijnbaar te ingewikkeld om te begrijpen. Jetten zou het moeten uitleggen”.

LEES OOK: Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier