Energiebedrijven hebben zorgen over prijsplafond: meer duidelijkheid is geboden
Energiebedrijven zijn niet gerust op het prijsplafond voor energie. Want hoe komt de maatregel er precies uit te zien? Dat is de vraag die energiebedrijven en de oppositie stellen aan het kabinet.
Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter Vereniging Energie-Nederland, pleit ervoor dat het Rijk de energiesector te hulp schiet. 'Maak snel besluiten en schiet geld voor', is de strekking van haar bericht. Energieleveranciers willen bijvoorbeeld dat het kabinet hun verminderde inkomsten gaat dekken. "Dat is een harde voorwaarde, anders gaat het niet", vertelt Van Nieuwenhuizen aan Trouw.
Maximale prijs
Dan ligt ook nog de vraag op tafel wat de maximale prijs wordt voor elektriciteit en gas. Zolang dat nog onzeker is, kunnen energieleveranciers zich ook niet goed voorbereiden op het prijsplafond.
Ondanks het plan om een prijsplafond in te voeren, maken de mensen zich thuis nog altijd grote zorgen. Door de onduidelijkheid rondom de maatregel. "Dat zien wij ook in reacties bij ons online", vertelt Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle bij Goedemorgen Nederland. "De verdriedubbeling is echt aan de gang. Dan blijft er weinig leefgeld over."
Gesteggel om prijsplafond
Het kabinet voerde op het allerlaatste moment toch een prijsplafond in voor energie tijdens de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag.
Maandenlang hield het kabinet de boot af, door te zeggen dat het invoeren van deze maatregel niet mogelijk was. Mede door Europese regelgeving, was het verhaal van onder andere minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).
Uiteindelijk, op aandringen van de oppositie, ging het kabinet toch overstag. Het is zelfs gebleken dat Brussel het invoeren van een prijsplafond helemaal niet bemoeilijkte. Overige EU-lidstaten, zoals Frankrijk, Spanje of Portugal, gingen Nederland namelijk al veel eerder voor.