main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 09:36

Elf protestboeren voor de rechter na belagen minister Van der Wal: ‘Hoop dat er een forse uitspraak komt’

Elf deelnemers aan de boerenprotesten voor het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal eind juni moeten zich vandaag voor de politierechter in Zutphen verantwoorden. Het protest liep uit de hand en ontaardde in geweld.

Actievoerders bij het huis van Van der Wal braken door een afzetting van de politie, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Bij die actie is zeker een politieauto vernield. De politie besloot beelden van die ongeregeldheden te verspreiden om deelnemers te bewegen zich zelf te melden. Uiteindelijk deden elf vermeende relschoppers dit. Tien verschijnen vandaag in het openbaar voor de rechter. De zaak tegen de elfde, minderjarige, verdachte wordt als laatste vanmiddag achter gesloten deuren behandeld.

De elf worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. De rechtbank in Zutphen trekt de hele dag uit voor de zaken. Het zijn niet de eerste boeren die vanwege de protestacties voor de rechter verschijnen. Zo werden in Zutphen twee broers tot cel- en werkstraffen veroordeeld, onder meer voor spookrijden op de A1 op 28 juni. Ook bij de rechtbanken in Arnhem en Zwolle zijn al werkstraffen uitgedeeld.

Strafbaarheid

VVD-Europarlementariër Maliz Azmani vindt “objectief gezien” dat het huis opzoeken van politici strafbaar gesteld moet worden. “Het privédomein van eenieder moet gerespecteerd worden. Als daar ingedruist wordt, dan heeft dat consequenties”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is gewoon onacceptabel en dat moeten mensen zich beseffen.” Dus hoopt Azmani dat “er een forse uitspraak komt”. Dat mag dan volgens de VVD’er “een zeer zware boete zijn met vervangende hechtenis”.

Peter Wijninga, defensie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), vindt dat de straffen die de protestboeren mogelijk krijgen een “waarschuwende werking” moeten hebben. “Het moet heel duidelijk worden dat dit niet de bedoeling is en dat dit niet wordt getolereerd.”

Presentatie Remkes

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes vertelde gisteren dat hij 5 oktober zijn bevindingen aan de boeren en het kabinet presenteert. Voor de boeren een spannende dag, want het kabinet zal grotendeels het vernieuwde stikstofbeleid daarop baseren.

LEES OOK: Nieuwe klap voor boeren na uitspraak Raad van State: ‘Maar dat betekent niet dat je niet kunt innoveren’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier