main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 23 september 2022 — 12:31

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ‘Binnen twee weken duidelijkheid over energieplafond’

Binnen twee weken tijd moet het kabinet duidelijkheid bieden over de uitwerking van het energieplafond. Dat stelde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vanochtend in Sven op 1. Afgelopen week werd door het kabinet gesproken over een besparing op de energierekening van maximaal 290 euro voor een gemiddeld huishouden. “Er moet nog wel gekeken worden of er nu de goede grenzen worden gesteld”, aldus de D66’er.

Gisteren werd in de Tweede Kamer een motie van Groenlinks en PvdA aangenomen, met de strekking dat het kabinet ruimhartig de energierekening moet compenseren. Daarnaast moet voorkomen worden dat energiebedrijven uiteindelijk onder de streep grote winsten overhouden aan het energieplafond. Dat is in de uitvoering nog best ingewikkeld, aldus Paternotte. “Wat ik beloof is dat de overheid ervoor moet zorgen dat daar hele goede afspraken over komen.”

Coalitie

Het kabinet ziet zich gesteld voor een groot aantal crises. Desondanks is de sfeer in de coalitie op dit moment goed, aldus Paternotte. “Maar ik denk dat niet veel mensen geïnteresseerd zijn in hoe gezellig we het hebben, maar: kunnen we problemen oplossen.” Dat laatste is mogelijk ook al staan sommige partijen tegenover elkaar, stelt hij.

Kamervoorzitter

Afgelopen week lag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) onder vuur vanwege haar optreden rondom de uitspraken van FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet.

De voorzitter zou te laat hebben ingegrepen bij de insinuatie van Baudet aan het adres van minister Kaag. Paternotte deelt die kritiek niet: “Zij heeft juist ingegrepen. Als eerste voorzitter in tientallen jaren, heeft ze een Kamerlid het woord ontnomen. Dat is nogal wat.”

Paternotte heeft eerder samen met de fractievoorzitter van ChristenUnie Gert-Jan Seegers een motie ingediend die het mogelijk maakt dat de voorzitter bij bedreigingen in het parlement kan ingrijpen. Binnenkort debatteert de Kamer over die omgangsvormen. “Ik denk dat het heel goed is om die bedreiging expliciet te maken, zodat het voor iedereen glashelder is dat er een grens ligt.” Nu dient de voorzitter dat te beoordelen.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Energiebedrijven hebben zorgen over prijsplafond: meer duidelijkheid is geboden

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier