Russen de straat op na toespraak Poetin, honderden mensen gearresteerd
In verschillende Russische steden zijn woensdag volgens een burgerrechtenorganisatie 1386 mensen gearresteerd tijdens protesten die volgden op de tv-toespraak van Vladimir Poetin. De Russische president mobiliseerde daarin een deel van de bevolking voor de strijd in Oekraïne. Of daar in Rusland massaal tegen wordt geprotesteerd, is volgens een VS-functionaris op dit moment nog niet duidelijk.
De Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info meldde even na middernacht 1386 arrestaties in 38 Russische steden. Vooral in Sint-Petersburg (541 arrestaties) en Moskou (509 arrestaties) zou volgens de onafhankelijke organisatie zijn gedemonstreerd tegen de beslissing van Poetin om 300.000 reservisten op te roepen.
LEES OOK: Ruslandkenner Pjotr Sauer: ‘Nog veel meer Russische jongens worden kanonnenvoer’
Ook werd na de toespraak van Poetin in Rusland massaal gegoogeld op ‘hoe breek ik mijn arm?’. Rusland verhoogde afgelopen week de celstraffen voor mannen die weigeren te vechten aan het front naar tien jaar.
Steun Poetin neemt af
Volgens kolonel Han Bouwmeester neemt het vertrouwen in Poetin in eigen land in hoog tempo af. “Meer dan 80 procent van de Russische bevolking stond aan het begin van de oorlog achter Poetin. De afgelopen maanden is dat aantal gezakt tot 70 procent. Nu de oorlog aan het kantelen is en het initiatief veel meer bij Oekraïne ligt, zie je dat de steun heel snel afbrokkelt”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Afgelopen week waren er ook raadsleden in Sint-Petersburg die zich uitspraken tegen Poetin. Dus je ziet haarscheurtjes ontstaan”, aldus Bouwmeester, die desondanks niet verwacht dat Poetin wordt afgezet. “Ik heb het idee dat hij nog steeds stevig in het zadel zit.”
Volgens Ruslandkenner Pieter Waterdrinker bevindt Poetin zich in een lastige spagaat. “Hij heeft te maken met het volk dat nu de straat opgaat, maar ook met de macht”, zei hij woensdagavond in Op1. In Rusland woedt volgens Waterdrinker een machtsstrijd. “Poetin moest afgelopen week kiezen tussen mobilisatie op aandringen van het Kremlin en het volk. Hij heeft gekozen voor de hardliners in het Kremlin omdat hij die blijkbaar meer vreest.”
16.500 mensen opgepakt
Een functionaris van het Witte Huis heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het “nog te vroeg is” om een realistisch beeld te schetsen van de omvang van de protesten in Rusland. Vrije pers wordt door het Kremlin geblokkeerd. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het in een verklaring slechts over “kleinschalige protesten”.
Volgens OVD-Info zijn sinds de oorlog in Oekraïne begon meer dan 16.500 mensen opgepakt in Rusland bij demonstraties tegen de invasie. Demonstranten riskeren lange gevangenisstraffen. Deze week werd ook een wet geïntroduceerd waardoor Russen die weigeren mee te vechten tien jaar celstraf kunnen krijgen.
Niet alleen in Rusland wordt geprotesteerd tegen de mobilisatie van de bevolking. Woensdagavond werd ook bij de Russische ambassade in het Poolse Warschau gedemonstreerd, zo is op beelden van Poolse media te zien.
Russen naar Finland
Een dag na de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, is de drukte bij de grenzen met de buurlanden toegenomen. De Finse grenswacht zegt dat het aantal Russen aan de grens “duidelijk is gestegen”.
Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Volgens de grenswacht is het druk, maar is de situatie nog onder controle. De Finse grens is een van de weinige plekken waar Russen nog via land het Westen kunnen bereiken. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen. Finland beraadt zich ook op strengere visaregels.
Bij de Russische grens met Georgië staan volgens mediaberichten inmiddels ook lange rijen. Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden.
LEES OOK: Defensie woedend op Buitenlandse Zaken over levering pantserhouwitsers
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Sven Op 1
Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.
Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Podcast Het Misdaadbureau
Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.
Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!
De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…
Lees meerMinstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…
Lees meerOp een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….
Lees meerBurgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…
Lees meerDe rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…
Lees meerHet aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…
Lees meerGedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…
Lees meerIn het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….
Lees meerHet aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…
Lees meerTwitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…
Lees meerDe Provinciale Staten van Limburg willen in navolging van Noord-Brabant dat de nieuwe eindtoets van groep 8 wordt verplaatst. De toets wordt volgens de planning…
Lees meerMet de Eerste Kamerverkiezingen achter de rug, zal het voor sommigen als een verrassing zijn gekomen dat zij een zetel hebben ontvangen. Zoals voor Eddy…
Lees meerBewoners van wooninstelling Vijverhorst in Nijmegen koken van woede. Al ruim een half jaar staan zij onder een gloeiend hete douche. Wanneer een bewoner in het…
Lees meerMinister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) opent vandaag een loket waar bezorgde mkb’ers kunnen aankloppen. Veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor spionage vanuit bijvoorbeeld China…
Lees meerEr is steeds meer aandacht voor vliegende objecten in de ruimte. Ook door ruimtevaartorganisatie NASA. Die club komt vandaag bij elkaar om te praten over…
Lees meer