main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 10:42

Poetin dreigt opnieuw met kernwapens, aanval onwaarschijnlijk: ‘Wil ons schrik aanjagen’

Een nucleaire aanval van Rusland op het Westen is onwaarschijnlijk. Dat zegt hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie Han Bouwmeester. “Poetin wil ons schrik aanjagen”, aldus Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde woensdag tijdens een tv-toespraak een gedeeltelijke mobilisatie af. Moskou roept 300.000 reservisten op, zo maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe bekend na de toespraak van Poetin. Ook dreigde de leider van Rusland met de inzet van kernwapens. “Ik bluf niet”, benadrukte hij.

Bouwmeester acht de kans op inzet van kernwapens door Rusland niet reëel. “In zijn toespraken laat Poetin iedere keer even vallen dat Rusland een kernmogendheid is, wat ook zo is. Sterker nog: ze hebben de meeste kernwapens van de hele wereld; 65.000. Maar Poetin wil het Westen afschrikken.”

‘Paniekactie’

Premier Mark Rutte noemde de toespraak van Poetin “een soort paniekactie. Wat hij zegt over nucleaire wapens is ook een soort retoriek die we al vaak gehoord hebben en laat ons ook redelijk Siberisch”, reageerde de bewindsman woensdag.

Hij stelde dat het “ook in het belang van Rusland is om geen rare dingen te doen”. Maar “feit is wel dat een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. De oorlog is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven en Oekraïne blijven steunen. Het is ook echt onze strijd”, voegde hij daaraan toe.

Bouwmeester vindt de reactie van Rutte verstandig. “Ik zie regeringsleiders en politici internationaal heel heftig reageren. Maar een regeringsleider moet niet meteen in paniek raken.”

Toch is ook van onderschatting geen sprake, stelt de kolonel. “Natuurlijk moeten we zijn woorden serieus nemen. Dat doen ons eigen ministerie van Defensie en de NAVO ook. Maar het is typisch voor Poetin en de Russische cultuur om sterk te overdrijven en daardoor een soort misleiding toe te passen.”

Mobilisatie

Ook rond de mobilisatie van de reservisten denkt Bouwmeester niet dat de soep zo heet gegeten als hij wordt opgediend. “Een keer per jaar worden sowieso 100.000 tot 150.000 Russische dienstplichtigen opgeroepen. Het is nog niet duidelijk of zij nu onderdeel zijn van die 300.000.”

Als dat niet het geval is en Rusland 450.000 reservisten mobiliseert, volgt een enorme logistieke operatie, die veel tijd in beslag zal nemen, zegt Bouwmeester. “Je moet de mensen eerst waarschuwen. Niet iedereen heeft internet in Rusland, dus gebeurt dat nog gewoon per brief. Vervolgens moeten ze worden opgevangen, gekleed en een helm en wapen krijgen.”

Hij gaat verder: “Met een wapen moet je ook kunnen schieten, dus dat moet je oefenen. Er gaan weken of maanden overheen voordat ze klaar zijn voor de strijd. Voorlopig gaan ze die dus nog niet beïnvloeden.”

Referenda

Poetin leek daarnaast zijn steun uit te spreken voor de referenda die deze week of komende week worden gehouden in vier bezette gebieden in Oekraïne, waarbij inwoners antwoord moeten geven op de vraag of hun regio bij Rusland moet gaan horen. Naast de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk van pro-Russische separatisten gaat het om bezette delen van de regio’s Cherson en Zaporizja.

Volgens Bouwmeester past Poetin dezelfde truc toe als in 2014, toen in De Krim een referendum werd gehouden en volgens Rusland de uitslag daarvan was dat het bezette gebied zich bij Rusland wilde aansluiten. Poetin zei destijds niks met het referendum te maken te hebben, maar erkende de uitslag wel.

Bouwmeester: “We kunnen er ook nu van uitgaan dat de uitslag al bekend is, namelijk dat de gebieden zich bij Rusland willen aansluiten. Poetin heeft dan een vrijbrief om te zeggen dat de gebieden Russisch grondgebied zijn. Dat het internationaal niet erkend wordt, zal hem koud laten.”

Steun aan Oekraïne

Bouwmeester begrijpt dat het kabinet Oekraïne wil blijven steunen, maar stelt dat Nederland amper nog wapens in huis heeft. “De schappen zijn leeg. Het is niet raadzaam om in je eigen vlees te snijden.” Zeker niet nu Nederland Defensie weer op orde probeert te krijgen, zegt Bouwmeester. “Wat we zijn kwijtgeraakt aan slagkracht moet in de volle breedte terugkomen. Bij de landmacht, luchtmacht en marine.”

Hij pleit voor internationale samenwerking op het gebied van wapenleveranties. “Ik heb geen inzicht in wat grotere landen als Duitsland en Frankrijk nog hebben liggen, maar je zou mogelijk kunnen meefinancieren.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Met ‘oorlogsverklaring aan het Westen rechtvaardigt Poetin de inzet van kernwapens’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier