main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 10:42

Poetin dreigt opnieuw met kernwapens, aanval onwaarschijnlijk: ‘Wil ons schrik aanjagen’

Een nucleaire aanval van Rusland op het Westen is onwaarschijnlijk. Dat zegt hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie Han Bouwmeester. “Poetin wil ons schrik aanjagen”, aldus Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde woensdag tijdens een tv-toespraak een gedeeltelijke mobilisatie af. Moskou roept 300.000 reservisten op, zo maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe bekend na de toespraak van Poetin. Ook dreigde de leider van Rusland met de inzet van kernwapens. “Ik bluf niet”, benadrukte hij.

Bouwmeester acht de kans op inzet van kernwapens door Rusland niet reëel. “In zijn toespraken laat Poetin iedere keer even vallen dat Rusland een kernmogendheid is, wat ook zo is. Sterker nog: ze hebben de meeste kernwapens van de hele wereld; 65.000. Maar Poetin wil het Westen afschrikken.”

‘Paniekactie’

Premier Mark Rutte noemde de toespraak van Poetin “een soort paniekactie. Wat hij zegt over nucleaire wapens is ook een soort retoriek die we al vaak gehoord hebben en laat ons ook redelijk Siberisch”, reageerde de bewindsman woensdag.

Hij stelde dat het “ook in het belang van Rusland is om geen rare dingen te doen”. Maar “feit is wel dat een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. De oorlog is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven en Oekraïne blijven steunen. Het is ook echt onze strijd”, voegde hij daaraan toe.

Bouwmeester vindt de reactie van Rutte verstandig. “Ik zie regeringsleiders en politici internationaal heel heftig reageren. Maar een regeringsleider moet niet meteen in paniek raken.”

Toch is ook van onderschatting geen sprake, stelt de kolonel. “Natuurlijk moeten we zijn woorden serieus nemen. Dat doen ons eigen ministerie van Defensie en de NAVO ook. Maar het is typisch voor Poetin en de Russische cultuur om sterk te overdrijven en daardoor een soort misleiding toe te passen.”

Mobilisatie

Ook rond de mobilisatie van de reservisten denkt Bouwmeester niet dat de soep zo heet gegeten als hij wordt opgediend. “Een keer per jaar worden sowieso 100.000 tot 150.000 Russische dienstplichtigen opgeroepen. Het is nog niet duidelijk of zij nu onderdeel zijn van die 300.000.”

Als dat niet het geval is en Rusland 450.000 reservisten mobiliseert, volgt een enorme logistieke operatie, die veel tijd in beslag zal nemen, zegt Bouwmeester. “Je moet de mensen eerst waarschuwen. Niet iedereen heeft internet in Rusland, dus gebeurt dat nog gewoon per brief. Vervolgens moeten ze worden opgevangen, gekleed en een helm en wapen krijgen.”

Hij gaat verder: “Met een wapen moet je ook kunnen schieten, dus dat moet je oefenen. Er gaan weken of maanden overheen voordat ze klaar zijn voor de strijd. Voorlopig gaan ze die dus nog niet beïnvloeden.”

Referenda

Poetin leek daarnaast zijn steun uit te spreken voor de referenda die deze week of komende week worden gehouden in vier bezette gebieden in Oekraïne, waarbij inwoners antwoord moeten geven op de vraag of hun regio bij Rusland moet gaan horen. Naast de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk van pro-Russische separatisten gaat het om bezette delen van de regio’s Cherson en Zaporizja.

Volgens Bouwmeester past Poetin dezelfde truc toe als in 2014, toen in De Krim een referendum werd gehouden en volgens Rusland de uitslag daarvan was dat het bezette gebied zich bij Rusland wilde aansluiten. Poetin zei destijds niks met het referendum te maken te hebben, maar erkende de uitslag wel.

Bouwmeester: “We kunnen er ook nu van uitgaan dat de uitslag al bekend is, namelijk dat de gebieden zich bij Rusland willen aansluiten. Poetin heeft dan een vrijbrief om te zeggen dat de gebieden Russisch grondgebied zijn. Dat het internationaal niet erkend wordt, zal hem koud laten.”

Steun aan Oekraïne

Bouwmeester begrijpt dat het kabinet Oekraïne wil blijven steunen, maar stelt dat Nederland amper nog wapens in huis heeft. “De schappen zijn leeg. Het is niet raadzaam om in je eigen vlees te snijden.” Zeker niet nu Nederland Defensie weer op orde probeert te krijgen, zegt Bouwmeester. “Wat we zijn kwijtgeraakt aan slagkracht moet in de volle breedte terugkomen. Bij de landmacht, luchtmacht en marine.”

Hij pleit voor internationale samenwerking op het gebied van wapenleveranties. “Ik heb geen inzicht in wat grotere landen als Duitsland en Frankrijk nog hebben liggen, maar je zou mogelijk kunnen meefinancieren.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Met ‘oorlogsverklaring aan het Westen rechtvaardigt Poetin de inzet van kernwapens’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer