main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 13:27

Met ‘oorlogsverklaring aan het Westen rechtvaardigt Poetin de inzet van kernwapens’

“Het is een oorlogsverklaring aan het Westen”, omschrijft Rob de Wijk, directeur The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), de aankondiging van Russische president Vladimir Poetin om honderdduizenden Russische reservisten naar het front in Oekraïne te sturen.

Poetin hield een speech, waarin hij een ‘gedeeltelijke militaire mobilisatie’ aankondigde. Gedeeltelijk, omdat het alleen gaat om Russen met militaire ervaring: reservisten. In de ogen van De Wijk verklaart Poetin hiermee de oorlog aan het Westen. “Dat is het meest opmerkelijk en meest verontrustend aan wat hier gebeurt.”

Poetin zegt dat het Westen ‘alle lijnen heeft overschreden’ en dat Rusland ‘tegenover een front van 1000 kilometer staat van het gezamenlijke Westen’. “Dat slaat nergens op”, volgens De Wijk. “Maar het rechtvaardigt wel de inzet van kernwapens.”

Signaal

Mocht het zo zijn de Oblast-regio wordt geannexeerd door middel van die “nep-referenda”, dan heeft Poetin een verhaal naar het eigen volk dat er een kernwapen moet worden ingezet, omdat Rusland zelf wordt bedreigd, meldt De Wijk. Dat is ook een serieus signaal richting het Westen en de Oekraïense president Volodimir Zelenski, van “kijk uit: nu wordt het menens”.

Amerikaanse president Joe Biden zei vorige week in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes nog “doe het niet, doe het niet”, over de inzet van kernwapens. En indien wel, dan zou dat consequenties hebben. “Het probleem is alleen dat die consequenties niet zo groot zijn. Als het echt consequenties moet hebben, dan zou je Rusland de oorlog moeten verklaren. Dat zit niemand op te wachten. Iedereen in het Westen wil nucleaire escalatie voorkomen.”

Poetin weet precies waar hij mee bezig is, volgens De Wijk. “Het is een van zijn laatste troeven die hij heeft.”

‘Niets te vrezen’

Vanuit het kamp van Oekraïne werd er nogal laconiek gereageerd op de speech van Poetin. De adviseur van Zelenski vertelde dat de oorlog in Oekraïne niet volgens Russisch plan gaat en dat de mobilisatie al langere tijd werd verwacht. ‘Wij hebben niets te vrezen’, is de strekking vanuit Oekraïne. De Wijk vindt die houding “niet helemaal terecht”.

LEES OOK: Rusland gaat honderdduizenden reservisten oproepen: ‘Hele duidelijke stap op weg naar escalatie van de oorlog’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier