main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 09:12

Kabinet loopt weg na beschuldigingen Baudet: ‘Dat brengt de democratie in gevaar’

Het kabinet is woensdag weggelopen tijdens de Algemene Politieke Beschouwing na opmerkingen van FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet aan het adres van minister Sigrid Kaag (Financiën). Kaag werd door Baudet beticht van spionage. “Dat brengt de democratie in gevaar”, zegt parlementair journalist EW Eric Vrijsen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Baudet haalde uit naar de opleiding van Kaag, waar in zijn ogen marxistische studenten werken en spionnen worden opgeleid. “Het staat bekend als de ‘spy college’ in Oxford. Dat is waar de Britse geheime dienst mensen rekruteert”, zei FvD-leider tijdens het debat.

Direct erna liep het gehele kabinet weg. Baudet werd al eerder gewaarschuwd, maar ging door met zijn verhaal. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp ontnam Baudet later het woord.

Democratie in gevaar

Vrijsen is van mening dat Baudet met zijn opmerkingen de integriteit van Kaag in twijfel wilde trekken. “Dat brengt ook de democratie in gevaar.” De journalist trekt, ook na het uitjouwen van de koning op Prinsjesdag, een vergelijking met wat er vorig jaar in de Verenigde Staten gebeurde. “Toen aanhangers van Trump het Capitool gingen bestormen. Zo’n situatie wil je in Nederland niet.”

Tweede Kamerlid namens het CDA Anne Kuik zag het hele voorval van dichtbij gebeuren. “Baudet kiest doelbewust bepaalde woorden die ervoor zorgen dat mensen geïntimideerd en bedreigd worden. Er moet ook eens een keer een grens getrokken worden.” Kuik snapt dat het kabinet “uit menselijk oogpunt” besloot met Kaag om weg te lopen tijdens het debat. “Wat Baudet doet, in het hart van onze democratie, is dat het vrije woord misbruikt waardoor het debat gesmoord wordt.”

Tekst gaat verder onder video

Overigens vindt Kuik dat Bergkamp als Kamervoorzitter steken heeft laten vallen door “te laat” en onvoldoende in te grijpen. Als zij Baudet eerder het woord had ontnomen, was dit “circus” nooit gebeurd, stelt Kuik.

‘Niet verboden, wel strijdig’

Enkele politici reageerde na het weglopen van het kabinet op Twitter. “Beschuldiging van landverraad hoort niet bij parlementair debat. Daar hoeft niemand naar te luisteren”, zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

PVV-leider Geert Wilders is het daar niet mee eens. “Alle Kamerleden zijn gelijk. Het kabinet hoort er gewoon te zijn als collega Baudet spreekt, wat ze ook van zijn speech vinden. Weglopen kan echt niet!”

Vrijsen haakt in de op woorden van Wilders. “Het is niet verboden, maar wel strijdig met principes van de democratie”, zegt hij over het weglopen van de bewindslieden. In Nederland is het zo dat de regering regeert en het parlement controleert. “Als het kabinet wegloopt uit het parlement, zegt het kabinet eigenlijk dat zij zich niet meer laat controleren. Dat kan natuurlijk niet, hoe beledigend ook.” Maar ook: “Het kabinet trekt een streep in het zand, tot hier en niet verder.”

LEES OOK: Brussel zet vraagtekens bij uitleg kabinet over prijsplafond: ‘Blijkbaar zijn de regels te ingewikkeld’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier