main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 12:06

Europa wil meer wapens voor Oekraïne en sancties tegen Rusland

Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en komt mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben dat in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) besproken, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.

Na de tv-toespraak van de Russische president Vladimir Poetin woensdagochtend, riep Borrell de 27 Europese ministers bijeen in een informele spoedvergadering. Voorafgaand aan die bijeenkomst vroeg Borrell om “een gecoördineerde reactie” op de “onacceptabele” bedreigingen van Poetin. De Russische president verweet het Westen in zijn speech “nucleaire chantage”.

Details over eventuele nieuwe wapenleveringen of sancties tegen Rusland heeft Borrell niet bekendgemaakt. De EU-chef zei eerder dat hij donderdag de VN-Veiligheidsraad toespreekt en dat “nieuwe sancties en wapenleveringen daar zeker op tafel liggen”. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie uitte eerder op woensdag ook al felle kritiek op de tv-toespraak van Poetin. Tegen CNN zei ze dat “dit waarschijnlijk om nieuwe sancties vraagt”.

‘Schappen zijn leeg’

Volgens kolonel Han Bouwmeester wordt het voor Nederland steeds lastiger om aan de vraag uit Oekraïne te voldoen. “Groot materiaal heeft Nederland zeker niet meer. De schappen zijn leeg”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mogelijk is er nog wat kleiner materiaal.”

Als Nederlands Oekraïne ook met wapens wil blijven steunen, zou Den Haag NAVO-bondgenoten met wapens financieel kunnen steunen, denkt Bouwmeester.

LEES OOK: Poetin dreigt opnieuw met kernwapens, aanval onwaarschijnlijk: ‘Wil ons schrik aanjagen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier