main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 13:34

CDA-Kamerlid kritisch op Kamervoorzitter Bergkamp: greep te laat in

CDA-Kamerlid Anne Kuik laakt het optreden van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens het betoog van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet woensdag tijdens de Algemene Politieke beschouwingen. Bergkamp greep te laat in, oordeelt Kuik daags na het debat in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Baudet zei dat minister Sigrid Kaag (Financiën) heeft gestudeerd aan een college in Oxford dat “in feite weinig meer is dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”. Na die uitspraak verlieten leden van het kabinet de zaal en ontnam Bergkamp Baudet het woord. De FvD-voorman mocht zijn bijdrage ook niet meer afmaken.

“Het is aan de voorzitter om op tijd in te grijpen. Ik begrijp dat dat lastig is, maar ze deed het te laat”, aldus Kuik. Volgens de christendemocraat had Bergkamp door tijdig in te grijpen kunnen voorkomen dat kabinetsleden de zaal verlieten.

Complotten

“Het is makkelijk gezegd vanaf een andere stoel, maar ik zit ook wel eens in die stoel”, vervolgt Kuik, één van de plaatsvervangers van Bergkamp. “Zeker als het gaat om complotten en woorden die iets suggereren waardoor andere mensen geïntimideerd worden en waardoor het vrije woord wordt beperkt, moeten we grenzen trekken.”

De CDA’er vindt het jammer dat het nu vooral gaat over de bijdrage van Baudet en niet over de problemen waar Nederland voor staat. “Het is nu het circus dat hij ervan maakt en dat heeft ernstige gevolgen. Forum heeft er al eens voor gezorgd dat een onderzoekster werd bedreigd. Dat doen ze doelbewust.”

Kuik hoopt dat wanneer een vergelijkbare situatie zich weer voordoet Kamervoorzitter Bergkamp tijdig “de vergadering schorst en iemand het woord ontneemt”.

LEES OOK: Kabinet loopt weg na beschuldigingen Baudet: ‘Dat brengt de democratie in gevaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier