Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Brussel zet vraagtekens bij uitleg kabinet over prijsplafond: ‘Blijkbaar zijn de regels te ingewikkeld’

Brussel stelt vragen over de uitleg van het kabinet over de invoering van het prijsplafond. Het kabinet riep maandenlang dat het invoeren van een prijsplafond niet mogelijk was, vanwege onder andere Europese regels. Dit blijkt echter niet zo te zijn.

Regels vanuit Brussel zouden invoer van een prijsplafond bemoeilijken en ook energieleveranciers zouden hebben aangegeven dat een invoering van die maatregel erg gecompliceerd is. Althans, dat beeld schetste het kabinet, ondanks een pleidooi vanuit de oppositie.

Regels Europese Unie

Toch voerde het kabinet op het allerlaatste moment een prijsplafond in bij de presentatie van de miljoenennota. "De Europese Commissie biedt ons nu meer ruimte voor een energieplafond", reageerde klimaatminister Rob Jetten bij Nieuwsuur. "Toen duidelijk werd dat een prijsplafond wel vanaf 1 januari was in te voeren hebben we als kabinet meteen gezegd: dan grijpen wij deze kans."

Het staat haaks op wat er vanuit de Europese Unie klinkt. In EU-kringen zegt men dat lidstaten al jarenlang de mogelijkheid hebben te sleutelen aan energieprijzen voor consumenten in tijden van crisis. Sterker nog, in maart is lidstaten nog gezegd te kijken naar de mogelijkheden van een prijsplafond.

'Had het nou eerder gedaan'

Maar is het hele verhaal van Jetten en het kabinet dan een smoes? "Dat blijkt dus", zegt politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is ook de hele tijd de kritiek op het kabinet: had het nou eerder gedaan."

Dat het kabinet lang afzag van het prijsplafond, terwijl andere landen die maatregel wel invoerde, vindt Tweede Kamerlid namens het CDA Anne Kuik "raar". De "regels zijn schijnbaar te ingewikkeld om te begrijpen. Jetten zou het moeten uitleggen".

LEES OOK: Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau