Rusland gaat honderdduizenden reservisten oproepen: ‘Hele duidelijke stap op weg naar escalatie van de oorlog’
Rusland gaat 300.000 reservisten oproepen. Als deze troepen recente militaire ervaring hebben, "betekent in numeriek opzicht dat de Russen veel sterker zullen worden in Oekraïne". Dat zegt defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, Peter Wijninga. "Het is een hele duidelijke stap op weg naar escalatie van de oorlog."
Minister van Defensie Sergej Sjojgoe maakte dit aantal bekend nadat president Vladimir Poetin een gedeeltelijke militaire mobilisatie had afgekondigd. "Of dit zichtbaar zal zijn in de resultaten is nog vers twee, dat moeten we afwachten", zegt Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar dit is een hele ingrijpende maatregel, en het zal de oorlog in Oekraïne behoorlijk verlengen."
Volgens Sjojgoe worden er inderdaad alleen mensen opgeroepen die al eerder militaire training hebben gehad, zo zei hij in een interview op Russische staatstelevisie. Het presidentiële besluit van Poetin slaat dus niet op studenten en dienstplichtigen, een gevoelig punt in Rusland. Volgens schattingen had Rusland tot wel 2 miljoen mensen op kunnen roepen bij een volledige mobilisatie.
6000 soldaten verloren
Sjojgoe zei ook dat het Russische leger tot nu toe bijna 6000 soldaten heeft verloren in de strijd in Oekraïne. Onder meer de Verenigde Staten gingen eerder al uit van een veelvoud daarvan, en hadden het zelfs over 80.000 slachtoffers aan Russische zijde.
De Russische defensieminister benadrukt dat Rusland een groot land is en dat de gedeeltelijke mobilisatie het land nog lang niet uitput. De eerste mensen worden woensdag al direct opgeroepen om te vechten. Dinsdag verscherpte het parlement de straffen voor desertie tijdens een mobilisatie.
Verwachtbare stap
Er is in de afgelopen weken al een "lichtelijke vorm van paniek" te zien bij de Russen, zo zegt Wijninga, en deze stap past in dat beeld. "In Russische praatprogramma's en op de staatstelevisie zie je ook de druk ontstaan richting Poetin vanuit eigen kring. Ultranationalistische mensen die er al op aangedrongen hebben een mobilisatiestap te zetten en het 'nazi-regime in Oekraïne' te verslaan", legt hij uit. "Die druk is de afgelopen week toegenomen, en hij moet nu wel deze stap zetten. Want uiteindelijk gaat het er hem om om aan de macht te blijven, en als hij deze stap niet zou zetten komt zijn positie ter discussie."
Volgens voormalig bevelhebber Landstrijdkrachten Mart de Kruif duidt deze stap van Poetin erop dat dit een "hele lange oorlog gaat worden". "Want Poetin geeft duidelijk aan de handdoek niet te willen werpen ondanks de verliezen die hij heeft geleden." Dat zei ook Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), eerder in de uitzending van Goedemorgen Nederland. "Dit betekent dat er weer meer mensen de oorlog worden ingestuurd en dat er meer slachtoffers zullen komen."
Oekraïne is bezig met een tegenoffensief en heeft met name in de regio Charkov veel terrein gewonnen. Het Russische leger kampt met een groot personeelstekort in Oekraïne, maar omdat Poetin steevast sprak van een 'speciale militaire operatie' in plaats van een oorlog kon hij geen beroep doen op dienstplichtigen en reservisten.
LEES OOK: Wereldleiders erkennen aangekondigde referenda in bezet Oekraïne niet