main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 08:30

Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af: ‘Betekent dat er langer gevochten gaat worden’

De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd. Dat heeft hij volgens het Russische staatspersbureau TASS woensdagochtend bekendgemaakt in een toespraak tot het volk.

“Dit betekent dat er weer meer mensen die oorlog worden ingestuurd en dat er meer slachtoffers zullen komen”, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). “Dat van Russische zijde er ook langer gevochten gaat worden, al moeten we afwachten of het ook troepen zijn die goed getraind zijn.”

“Het Westen wil ons land vernietigen”, zei Poetin. Volgens hem heeft het Westen geprobeerd om Oekraïners tot kanonnenvoer te maken en wilde het geen vrede tussen Oekraïne en Rusland. De president herhaalde dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, wil “bevrijden”. Russische troepen vielen Oekraïne eind februari binnen om naar eigen zeggen inwoners van die gebieden te beschermen. Volgens Poetin mogen deze mensen niet in de steek worden gelaten.

Wat betekent het precies?

Een gedeeltelijke militaire mobilisatie betekent dat een deel van de reguliere troepenmacht van Rusland zal worden aangesproken. Dat houdt eigenlijk in dat “Poetin overstag gaat”, legt Ten Broeke uit in Goedemorgen Nederland. “We moeten even afwachten wat gedeeltelijk precies betekent: of er uit een paar provincies militairen worden getrokken, of dat dat uit heel Rusland zal zijn.” Hij vermoedt dat eerste. “Omdat het voor Poetin, ook vanwege sociale instabiliteit – waar hij altijd bang voor is – heel gevaarlijk wordt op het moment dat hij uit heel Rusland jonge mannen gaat trekken. Deze oorlog is heel populair onder de 50+’ers in Rusland, maar zeker niet onder de jongeren.”

Pro-Russische separatistenleiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk kondigden dinsdag al aan dat zij voor eind deze week referenda hebben uitgeschreven waarin de bevolking kan kiezen voor toetreding tot Rusland. Ook de leiders – door Rusland aangesteld – van de (gedeeltelijk) bezette regio’s Cherson en Zaporizja houden een referendum.

De Krim in 2014

Een soortgelijk scenario werd in 2014 op de Krim uitgevoerd. “Dat was in die zin anders, als in: daar ging het zonder slag of stoot. Vervolgens werd er een referendum georganiseerd om als het ware die annexatie van de Krim te legitimeren”, zegt Ten Broeke. “Nu lukt het niet in de Donbas en heeft hij steeds meer troepen nodig, en organiseert hij ‘op een holletje’ een referendum om zijn verlies, wat hij duidelijk aan het lijden is, te maskeren.”

‘Kan dat troepen direct naar front worden gezonden’

Ten Broeke legt uit dat de troepen die Poetin nu wil inzetten eerst nog opgeleid moeten worden. “Wat zou kunnen gebeuren is dat deze troepen direct naar het front worden gezonden, en dan kun je alleen maar bevreesd zijn voor de gevolgen.”

Voor de kant van Oekraïne zal het niks uitmaken, stelt Ten Broeke. “Zij zullen doorgaan met de bevrijding van het Donbasgebied. Ze komen nu aan de provincie Loehansk. Rusland bezet nog ongeveer 20 procent van Oekraïne, maar dat de oorlog sinds vorige week gekanteld is, sinds het offensief van de Oekraïners, zoveel is duidelijk.”

LEES OOK: Wereldleiders erkennen aangekondigde referenda in bezet Oekraïne niet


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer