Met ‘oorlogsverklaring aan het Westen rechtvaardigt Poetin de inzet van kernwapens’
"Het is een oorlogsverklaring aan het Westen", omschrijft Rob de Wijk, directeur The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), de aankondiging van Russische president Vladimir Poetin om honderdduizenden Russische reservisten naar het front in Oekraïne te sturen.
Poetin hield een speech, waarin hij een 'gedeeltelijke militaire mobilisatie' aankondigde. Gedeeltelijk, omdat het alleen gaat om Russen met militaire ervaring: reservisten. In de ogen van De Wijk verklaart Poetin hiermee de oorlog aan het Westen. "Dat is het meest opmerkelijk en meest verontrustend aan wat hier gebeurt."
Poetin zegt dat het Westen 'alle lijnen heeft overschreden' en dat Rusland 'tegenover een front van 1000 kilometer staat van het gezamenlijke Westen'. "Dat slaat nergens op", volgens De Wijk. "Maar het rechtvaardigt wel de inzet van kernwapens."
Signaal
Mocht het zo zijn de Oblast-regio wordt geannexeerd door middel van die "nep-referenda", dan heeft Poetin een verhaal naar het eigen volk dat er een kernwapen moet worden ingezet, omdat Rusland zelf wordt bedreigd, meldt De Wijk. Dat is ook een serieus signaal richting het Westen en de Oekraïense president Volodimir Zelenski, van "kijk uit: nu wordt het menens".
Amerikaanse president Joe Biden zei vorige week in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes nog "doe het niet, doe het niet", over de inzet van kernwapens. En indien wel, dan zou dat consequenties hebben. "Het probleem is alleen dat die consequenties niet zo groot zijn. Als het echt consequenties moet hebben, dan zou je Rusland de oorlog moeten verklaren. Dat zit niemand op te wachten. Iedereen in het Westen wil nucleaire escalatie voorkomen."
Poetin weet precies waar hij mee bezig is, volgens De Wijk. "Het is een van zijn laatste troeven die hij heeft."
'Niets te vrezen'
Vanuit het kamp van Oekraïne werd er nogal laconiek gereageerd op de speech van Poetin. De adviseur van Zelenski vertelde dat de oorlog in Oekraïne niet volgens Russisch plan gaat en dat de mobilisatie al langere tijd werd verwacht. 'Wij hebben niets te vrezen', is de strekking vanuit Oekraïne. De Wijk vindt die houding "niet helemaal terecht".