Is drinkwater in Nederland te goedkoop? ‘De prijs moet omhoog, zeker bij verspilling’
Voor drinkwater betaalt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 200 euro, inclusief belasting. Dat is volgens hydroloog Niko Wanders veel te weinig en dat brengt ook de nodige nadelen met zich mee.
"Je hoeft een kraan maar open te draaien en het komt er altijd tegelijk met liters uit. En het kost ook niet zo veel", zegt Wanders bij Stand van Nederland: Generatie Next. "De prijs voor drinkwater zou hoger moeten, zeker bij verspilling. Het is nu echt te goedkoop."
Waterverspilling houdt innovatie tegen
Waterverspilling houdt mogelijk ook nieuwe innovaties tegen. Elke dag je zwembad opzetten, uitgebreid douchen, de tuin water geven of elke dag je auto wassen: dat valt volgens Wanders onder waterverspilling.
Het plan van Wanders klinkt als volgt: "Door Europa is 100, 120 liter per persoon per dag het gemiddelde. Als je daar zwaar boven zit, dan zou je daar een luxetarief op kunnen zetten. Om de verspilling te voorkomen."
Huishoudens stimuleren
Door de prijs omhoog te gooien hoopt Wanders dat mensen het uiteindelijk ook als stimulans gaan zien om minder water te gebruiken. Het kost huishoudens dan weliswaar meer geld, maar juist dat extra geld dat dan in het laatje komt, kan geherinvesteerd worden. "Om ervoor te zorgen dat wij in de toekomst ook nog drinkwater hebben", waarschuwt Wanders.
Mocht er een watertekort dreigen, door bijvoorbeeld aanhoudende droogte, is het noodzakelijk dat er zorgvuldig met drinkwater wordt omgegaan. In plaats van alles laten weglopen door de gootsteen, kan extra investeren in het "hergebruiken van water in het huishouden" ook een oplossing bieden, denkt Wanders. "Of dat wij water halen uit alternatieve bronnen."
Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.
Je ziet deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdag 22 oktober om 21:05 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier.