Zorgen over groot aantal ‘meelifters’ op één asielverzoek: IND doet onderzoek
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maakt zich zorgen over een mogelijke toename van de zogeheten 'gestapelde gezinshereniging', en doet hier om die reden onderzoek naar. Eén asielverzoek kan er door deze 'maas in de wet' namelijk voor zorgen dat een groot aantal mensen naar Nederland komt. De dienst noemt het "een oneigenlijk gebruik van de nareisprocedure". Dat schrijft het AD.
Dat zit zo: als een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, heeft die ook het recht om het gezin naar ons land te halen. Dat houdt in dat een ouder zijn of haar echtgenoot en kinderen naar Nederland mag laten komen. Asielzoekerskinderen mogen hun ouders, broers en zussen naar Nederland halen.
Gestapelde gezinshereniging
Maar bij gestapelde gezinshereniging blijft het daar niet bij. De IND heeft namelijk signalen, zo schrijft het AD, dat een nareizende zoon of dochter zich in Nederland meldt en direct een zelfstandig asielverzoek indient. Daardoor kunnen zij op hun beurt 'aanspraak maken op nareis van eigen gezinsleden', en kunnen zij dus ook hún echtgenoot en kinderen naar Nederland halen. Daarbij vragen zij ‘geregeld’ eigen woonruimte aan.
De IND monitort deze gevallen sinds een "aantal maanden", zo stelt een woordvoerder tegenover de krant. Zij benadrukt dat nog niet duidelijk is of er sprake is van een toename.
Asielakkoord
Het kabinet probeert het overkomen van nareizigers in het nieuwe asielakkoord sowieso aan banden te leggen. Zo mogen achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker, sinds kort pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een woning heeft.
LEES OOK: Van der Burg: wet is nodig om asielzoekers eerlijk te verdelen