CU-leider Segers pleit voor belastingteruggave op energierekening: ‘Laten u niet vallen’
ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers pleit voor een vaste belastingteruggave op de energierekening, voor iedereen en nog dit jaar. Dat zegt hij vrijdag in een interview met De Volkskrant. Volgens de leider van de coalitiepartij "bestaat het risico dat dit een kabinet voor tevreden mensen wordt".
Segers hekelt de onzekerheid door armoede waar veel Nederlanders mee te kampen hebben. De nieuwe koopkrachtmaatregelen worden volgende week dinsdag op Prinsjesdag bekendgemaakt, maar "als je een oplossing hebt, hoef je niet te wachten tot Prinsjesdag", vindt Segers.
Hij hoopt dat het kabinet op korte termijn plannen voor een energiefonds presenteert. Aangekondigde maatregelen gaan in vanaf begin 2023. "Mensen mogen niet van het gas worden afgesloten, zegt ook het kabinet. En ik sluit niet uit dat we dit jaar nog extra stappen kunnen zetten".
'We laten u niet vallen'
Segers hekelt de uitspraak van D66-leider en minister Sigrid Kaag (Financiën) dat we vanwege de stijgende energieprijzen 'allemaal een stukje armer zullen gaan worden'. "Zo’n uitspraak klinkt alsof je vanaf de maan toekijkt naar Nederland. Ze mag dat doen. Maar het is een academische waarheid en dat is niet genoeg in tijden van nood."
Hij gaat verder: "De onderkant heeft geen marge meer. Dan kun je niet zeggen dat we allemaal een beetje armer worden. Er is ook een sociaal antwoord nodig, namelijk: ‘Wij gaan u helpen. Wij hebben diepe zakken en we zullen doen wat nodig is om u niet te laten vallen."
Segers wijst erop dat het kabinet tijdens de coronacrisis alles uit de kast heeft getrokken om bedrijven overeind te houden. "Die geruststelling moet er richting de bevolking komen. Maar als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen."
'Laatste mogelijkheid
Het voorstel van Segers voor een belastingteruggave "is de laatste mogelijkheid" om iets aan de energiearmoede te doen, denkt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De coalitie heeft de laatste tijd heel nadrukkelijk met elkaar overlegt of ze heel gericht mensen konden ondersteunen, en dan vooral de lagere- en middeninkomens. Dat blijkt schier onmogelijk, zeker op korte termijn."
"Wat je wel kunt doen is een generieke maatregel treffen: iets voor iedereen. Kennelijk zijn we daar nu beland en zo'n voorstel van Segers komt niet uit de lucht vallen", vervolgt De Winther. "Men weet in de coalitie ook wel dat er zo langzamerhand weinig andere dingen meer opzitten."
LEES OOK: Drempel voedselbank mogelijk snel omlaag: ‘Verwachten steeds meer werkende mensen’