Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen

Redactie

Schuldhulpverleners worden steeds vaker bedreigd tijdens hun werk, met name door klanten die ontzettend hard getroffen worden door de stijgende energiekosten en de alsmaar duurder wordende boodschappen. Dat constateert Marco Florijn, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor financiële hulpverleners (NVVK), in het Algemeen Dagblad. Bovendien ziet de schuldhulpverlening veel vaker mensen die zij nog nooit eerder zagen.

Als voorbeeld van de toenemende agressie noemt Florijn een man in de schuldhulpverlening die vroeg om een klein beetje extra geld deze maand, omdat de prijs van zijn wekelijkse boodschappen iedere week wéér duurder zijn. Hij vroeg zich af of hij niet een stukje van zijn energietoeslag, die de overheid verstrekt aan mensen met een laag inkomen, kon inleveren.

Toen zijn bewindvoerder dat weigerde – omdat die toeslag nodig is voor de ook al stijgende energiekosten – kreeg hij een foto opgestuurd van een opengesneden lichaam. "Met de tekst: is dit wat je wil? Dat is de agressie waar we nu mee te maken hebben. In toenemende mate”, zegt Florijn.

Zelfdoding

En schuldhulp- en andere financiële dienstverleners zijn wel wat gewend, aangezien zij in hun werk vaak met mensen die teleurgesteld zijn omgaan. Zo moeten ze vaak slecht nieuws brengen aan klanten over kleine budgetten. Maar door de gigantisch stijgende kosten van levensonderhoud, zien ze deze onvrede bij hun klanten nu omslaan in wanhoop en agressie. "We krijgen meer mensen aan de lijn die denken aan zelfdoding omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Het voelde nog nooit zo guur als nu.”

'Kaartenhuis is aan alle kanten aan het wankelen'

Ombudsman in Rotterdam, Marianne van den Anker, herkent deze geluiden. "We horen dat er allerlei hulpverleners klaarstaan met heel veel pakketten en formulieren. Vanuit die wanhoop en stress van mensen komt er agressie voort", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wat we ook zien is dat er heel veel hulpverleners zijn die zeggen: wij zien allemaal nieuwe mensen, mensen die we nog helemaal niet kennen. Dat zegt de gemeente ook."

Zo was vroeger bekend dat mensen die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen bij de overheid aanklopten, maar komt er nu een nieuwe groep mensen, "die tot 130 of 140 procent verdienen", hier ook terecht. "Werkgevers schreeuwen ook moord en brand omdat de mensen die zij zelf in lage lonen hebben zitten ook niet meer rond kunnen komen. Het kaartenhuis is wel aan alle kanten aan het wankelen."

'Dit is chefsache'

Florijn beklemtoont dat het kabinet doordrongen moet zijn van de enorme urgentie van dit probleem. "Maatregelen vanaf 1 januari, dat is voor veel mensen écht te ver weg", zegt hij tegen de krant. "Onze minister van Armoedebestrijding, Carola Schouten, is echt wel doordrongen van de grote financiële problemen van een groeiende groep mensen, maar dit is chefsache. Ook premier Rutte moet die urgentie gaan uitstralen."

Verder denkt de NVVK-voorzitter dat een noodwet, die het voor gemeenten makkelijker maakt om inwoners individueel te helpen, naast de bijzondere bijstand, zou kunnen helpen. "Dat is nu lastig omdat gemeenten geen algemene inkomenspolitiek mogen bedrijven. De problemen die ontstaan, kunnen heel individueel zijn. Jij kunt in de problemen komen en je buurman niet omdat je buurman toevallig een beter geïsoleerd huis heeft."

Praten over zelfmoordgedachten kan ieder moment van de dag via 113 of 0800-0113, of via de chat op 113.nl.

LEES OOK: CEO van Eneco vreest nóg hogere energierekening: ‘Zeer waarschijnlijk dat we ergste nog niet gehad hebben’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau