main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 10:23

Energierekening moet omlaag, maar hoe? ‘Makkelijkste en snelste is een prijsplafond implementeren’

Klimaatminister Rob Jetten beloofde dat niemand deze winter in de kou komt te zitten, maar zei wel dat de hoge gasprijzen waarschijnlijk zullen aanhouden. Hoe kan dan toch de energierekening omlaag? “Het makkelijkste en snelste om te implementeren is een prijsplafond voor energiebedrijven”, zegt directeur gastechnologie TNO René Peters bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Huishoudens met een betalingsachterstand zullen worden geholpen, liet Jetten weten. Het idee is dat er een fonds opgezet wordt voor mensen die de rekening niet meer kunnen betalen. De extra kosten, die bovenop de rekening komen die zij gewend zijn, worden dan gedekt.

“Kun je dat snel implementeren en kun je het zo maken dat de juiste mensen gecompenseerd worden?”, zet de TNO-directeur zijn vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het plan van Jetten. “Want hoe bepaal je wanneer iemand het daadwerkelijk niet meer kan betalen of dat iemand er gebruik van maakt de en rekening doorstuurt naar Jetten?”

Prijsplafond

Hoe dan ook moet de energierekening omlaag. De vraag is echter hoe. “Dat hangt ervan af hoe de regels en maatregelen van de EU in Nederland worden geïmplementeerd”, legt Peters uit.

Bijvoorbeeld het instellen van een prijsplafond. Ofwel: een maximale prijs die energiebedrijven mogen vragen per kilowattuur. De overheid kan er ook voor kiezen om energiebedrijven te compenseren over het bedrag die zij extra moeten neertellen, om ze de verkoopprijs aan de consument laag te houden. Of zij worden niet gecompenseerd en maken grote winsten, maar die worden dan via een belastingmaatregel teruggesluisd naar de consument.

Hoge gasprijs

Jetten gaf tevens aan dat de gasprijs voorlopig niet zal dalen. Peters volgt die woorden van de klimaatminister. Het heeft namelijk te maken met vraag en aanbod. Rusland levert geen gas meer en gas uit Groningen halen is voorlopig ook geen optie. “Dus het aanbod is beperkt”, zegt de bestuursman.

Een alternatief is lng-gas. “Maar dat moet wel op de wereldmarkt gekocht worden en er is geen groter aanbod van lng. Dus moeten wij opbieden tegen andere partijen, zoals Azië.” Met als gevolg: een hogere prijs voor lng. Peters: “En lng krijgt een steeds groter aandeel in de totale gasmarkt. Dus die prijs blijft nog wel een tijdje hoog en dus ook onze gasprijs.”

‘Gastekort onwaarschijnlijk’

Tweede Kamerlid namens de VVD Silvio Erkens noemt het “heel onwaarschijnlijk” dat Nederland deze winter met een gastekort te maken krijgt. Daarentegen maakt de VVD’er zich wel zorgen over de torenhoge prijzen.

“De gasopslagen zijn goed gevuld, de kolencentrales zijn geopend en wij importeren ontzettend veel vloeibaar gas”, reageert Erkens. “Het grote probleem is de prijs voor komende winter.” Een fysiek tekort aan gas is er dus niet, maar als mensen de rekening niet kunnen betalen is dat weer een ander probleem. “Dan heb je geen tekort, maar dan zitten mensen nog steeds in de kou.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Boze reacties op energieminister Rob Jetten: ‘Hij kan dat wel zeggen, maar wordt het ook geloofd?’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer