main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 08:50

Boze reacties op energieminister Rob Jetten: ‘Hij kan dat wel zeggen, maar wordt het ook geloofd?’

Er klinken veel boze reacties over de uitspraken die energieminister Rob Jetten woensdagavond deed tegenover NU.nl en in Op1. Zo gaf hij tegenover die eerste aan dat gas duur blijft, ook in de toekomst. Een wrange boodschap nu duizenden huishoudens in de problemen dreigen te raken. In Op1 beloofde hij dat deze winter niemand zal worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen, maar veel mensen durven daar niet op te vertrouwen.

Europese maatregelen, maar ook die vanuit het eigen land, zullen zeker wel enigszins helpen met het onder controle houden van de energiemarkt. Maar de prijs zal altijd hoog blijven, denkt de minister. “Ik voel heel sterk de wake-upcall dat dit een blijvende verandering is”, zegt hij tegen NU.nl. “We hebben een deel van onze economie gebouwd op heel goedkoop gas dat we in Groningen produceerden of uit Rusland haalden. Dat gaat niet meer terugkomen.”

‘Niemand mag in de kou komen te zitten’

Op de uitspraak dat het kabinet vindt dat niemand deze winter mag worden afgesloten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen wordt sceptisch gereageerd. Dat “is voor de komende winter de belofte”, zei de bewindsman in Op1.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het kabinet overlegt momenteel met energiebedrijven over manieren om afsluitingen te voorkomen. Het zou volgens Jetten extra wrang zijn als mensen door betalingsproblemen zonder gas en elektra komen te zitten, “terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt”.

Volgens Zamire Willems voelt Jetten “de urgentie niet” en gaat hij door met zijn “idealistische agenda, ten koste van het volk”, zo schrijft ze op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweets.

 

Eerder lekte al uit dat het kabinet werkt aan een fonds voor mensen die de energienota niet kunnen betalen. Momenteel wordt nog besproken wie er bijvoorbeeld voor in aanmerking zou komen voor steun uit het fonds.

‘Mensen zitten nu al in de problemen’

Ombudsman in Rotterdam, Marianne den Anker, wijst erop dat er nú al veel mensen zijn die in de problemen zitten. “Als er een strenge winter komt wordt het alleen nog maar erger. Mensen hebben geen idee meer met welke bankboekjes ze nog moeten schuiven voor elke rekening die binnenkomt.” Den Anker denkt dat mensen geen plezier gedaan wordt met een “fonds voor dit, een noodverbandje voor dat”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen hebben sowieso geen vertrouwen in de overheid. Dus hij (Jetten, red.) kan dat wel zeggen, maar wordt het ook echt geloofd?”

Er is veel sociale onrust, zegt Den Anker. “In Rotterdam staan mensen te protesteren omdat zij het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen. Begrijpt Den Haag de urgentie wel waar we in zitten?”

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, ook te gast in Goedemorgen Nederland, gelooft wel in de “stevige” uitspraak van Jetten. “Anders zegt hij het niet zo expliciet”, zegt hij. “Hij kan op dit moment nog niet heel concreet aangeven hoe dat er precies uitziet.”

Oplossing op de korte termijn

Op Prinsjesdag trekt het kabinet miljarden uit om de pijn van de hoge prijzen te verzachten. Intussen wordt gewerkt aan een oplossing voor de korte termijn: het kabinet overlegt donderdag verder met energieleveranciers. Ook de energiebedrijven zijn het erover eens dat afsluitingen uit den boze zijn, zegt Jetten.

De Telegraaf meldde woensdagavond dat het kabinet overweegt kredieten te verstrekken aan energieleveranciers. Mensen die dan in de betalingsproblemen komen, zouden via een lening hun energiebedrijf kunnen afbetalen. Ingewijden benadrukken dat dit een van de vele opties is die op tafel liggen. Wanneer het uiteindelijke plan precies wordt gepresenteerd, is nog onduidelijk.

LEES OOK: Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer