main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 07:52

Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen

Schuldhulpverleners worden steeds vaker bedreigd tijdens hun werk, met name door klanten die ontzettend hard getroffen worden door de stijgende energiekosten en de alsmaar duurder wordende boodschappen. Dat constateert Marco Florijn, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor financiële hulpverleners (NVVK), in het Algemeen Dagblad. Bovendien ziet de schuldhulpverlening veel vaker mensen die zij nog nooit eerder zagen.

Als voorbeeld van de toenemende agressie noemt Florijn een man in de schuldhulpverlening die vroeg om een klein beetje extra geld deze maand, omdat de prijs van zijn wekelijkse boodschappen iedere week wéér duurder zijn. Hij vroeg zich af of hij niet een stukje van zijn energietoeslag, die de overheid verstrekt aan mensen met een laag inkomen, kon inleveren.

Toen zijn bewindvoerder dat weigerde – omdat die toeslag nodig is voor de ook al stijgende energiekosten – kreeg hij een foto opgestuurd van een opengesneden lichaam. “Met de tekst: is dit wat je wil? Dat is de agressie waar we nu mee te maken hebben. In toenemende mate”, zegt Florijn.

Zelfdoding

En schuldhulp- en andere financiële dienstverleners zijn wel wat gewend, aangezien zij in hun werk vaak met mensen die teleurgesteld zijn omgaan. Zo moeten ze vaak slecht nieuws brengen aan klanten over kleine budgetten. Maar door de gigantisch stijgende kosten van levensonderhoud, zien ze deze onvrede bij hun klanten nu omslaan in wanhoop en agressie. “We krijgen meer mensen aan de lijn die denken aan zelfdoding omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Het voelde nog nooit zo guur als nu.”

‘Kaartenhuis is aan alle kanten aan het wankelen’

Ombudsman in Rotterdam, Marianne van den Anker, herkent deze geluiden. “We horen dat er allerlei hulpverleners klaarstaan met heel veel pakketten en formulieren. Vanuit die wanhoop en stress van mensen komt er agressie voort”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat we ook zien is dat er heel veel hulpverleners zijn die zeggen: wij zien allemaal nieuwe mensen, mensen die we nog helemaal niet kennen. Dat zegt de gemeente ook.”

Zo was vroeger bekend dat mensen die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen bij de overheid aanklopten, maar komt er nu een nieuwe groep mensen, “die tot 130 of 140 procent verdienen”, hier ook terecht. “Werkgevers schreeuwen ook moord en brand omdat de mensen die zij zelf in lage lonen hebben zitten ook niet meer rond kunnen komen. Het kaartenhuis is wel aan alle kanten aan het wankelen.”

‘Dit is chefsache’

Florijn beklemtoont dat het kabinet doordrongen moet zijn van de enorme urgentie van dit probleem. “Maatregelen vanaf 1 januari, dat is voor veel mensen écht te ver weg”, zegt hij tegen de krant. “Onze minister van Armoedebestrijding, Carola Schouten, is echt wel doordrongen van de grote financiële problemen van een groeiende groep mensen, maar dit is chefsache. Ook premier Rutte moet die urgentie gaan uitstralen.”

Verder denkt de NVVK-voorzitter dat een noodwet, die het voor gemeenten makkelijker maakt om inwoners individueel te helpen, naast de bijzondere bijstand, zou kunnen helpen. “Dat is nu lastig omdat gemeenten  geen algemene inkomenspolitiek mogen bedrijven. De problemen die ontstaan, kunnen heel individueel zijn. Jij kunt in de problemen komen en je buurman niet omdat je buurman toevallig een beter geïsoleerd huis heeft.”

Praten over zelfmoordgedachten kan ieder moment van de dag via 113 of 0800-0113, of via de chat op 113.nl.

LEES OOK: CEO van Eneco vreest nóg hogere energierekening: ‘Zeer waarschijnlijk dat we ergste nog niet gehad hebben’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer