main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 07:52

Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen

Schuldhulpverleners worden steeds vaker bedreigd tijdens hun werk, met name door klanten die ontzettend hard getroffen worden door de stijgende energiekosten en de alsmaar duurder wordende boodschappen. Dat constateert Marco Florijn, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor financiële hulpverleners (NVVK), in het Algemeen Dagblad. Bovendien ziet de schuldhulpverlening veel vaker mensen die zij nog nooit eerder zagen.

Als voorbeeld van de toenemende agressie noemt Florijn een man in de schuldhulpverlening die vroeg om een klein beetje extra geld deze maand, omdat de prijs van zijn wekelijkse boodschappen iedere week wéér duurder zijn. Hij vroeg zich af of hij niet een stukje van zijn energietoeslag, die de overheid verstrekt aan mensen met een laag inkomen, kon inleveren.

Toen zijn bewindvoerder dat weigerde – omdat die toeslag nodig is voor de ook al stijgende energiekosten – kreeg hij een foto opgestuurd van een opengesneden lichaam. “Met de tekst: is dit wat je wil? Dat is de agressie waar we nu mee te maken hebben. In toenemende mate”, zegt Florijn.

Zelfdoding

En schuldhulp- en andere financiële dienstverleners zijn wel wat gewend, aangezien zij in hun werk vaak met mensen die teleurgesteld zijn omgaan. Zo moeten ze vaak slecht nieuws brengen aan klanten over kleine budgetten. Maar door de gigantisch stijgende kosten van levensonderhoud, zien ze deze onvrede bij hun klanten nu omslaan in wanhoop en agressie. “We krijgen meer mensen aan de lijn die denken aan zelfdoding omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Het voelde nog nooit zo guur als nu.”

‘Kaartenhuis is aan alle kanten aan het wankelen’

Ombudsman in Rotterdam, Marianne van den Anker, herkent deze geluiden. “We horen dat er allerlei hulpverleners klaarstaan met heel veel pakketten en formulieren. Vanuit die wanhoop en stress van mensen komt er agressie voort”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat we ook zien is dat er heel veel hulpverleners zijn die zeggen: wij zien allemaal nieuwe mensen, mensen die we nog helemaal niet kennen. Dat zegt de gemeente ook.”

Zo was vroeger bekend dat mensen die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen bij de overheid aanklopten, maar komt er nu een nieuwe groep mensen, “die tot 130 of 140 procent verdienen”, hier ook terecht. “Werkgevers schreeuwen ook moord en brand omdat de mensen die zij zelf in lage lonen hebben zitten ook niet meer rond kunnen komen. Het kaartenhuis is wel aan alle kanten aan het wankelen.”

‘Dit is chefsache’

Florijn beklemtoont dat het kabinet doordrongen moet zijn van de enorme urgentie van dit probleem. “Maatregelen vanaf 1 januari, dat is voor veel mensen écht te ver weg”, zegt hij tegen de krant. “Onze minister van Armoedebestrijding, Carola Schouten, is echt wel doordrongen van de grote financiële problemen van een groeiende groep mensen, maar dit is chefsache. Ook premier Rutte moet die urgentie gaan uitstralen.”

Verder denkt de NVVK-voorzitter dat een noodwet, die het voor gemeenten makkelijker maakt om inwoners individueel te helpen, naast de bijzondere bijstand, zou kunnen helpen. “Dat is nu lastig omdat gemeenten  geen algemene inkomenspolitiek mogen bedrijven. De problemen die ontstaan, kunnen heel individueel zijn. Jij kunt in de problemen komen en je buurman niet omdat je buurman toevallig een beter geïsoleerd huis heeft.”

Praten over zelfmoordgedachten kan ieder moment van de dag via 113 of 0800-0113, of via de chat op 113.nl.

LEES OOK: CEO van Eneco vreest nóg hogere energierekening: ‘Zeer waarschijnlijk dat we ergste nog niet gehad hebben’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer