Boze reacties op energieminister Rob Jetten: ‘Hij kan dat wel zeggen, maar wordt het ook geloofd?’
Er klinken veel boze reacties over de uitspraken die energieminister Rob Jetten woensdagavond deed tegenover NU.nl en in Op1. Zo gaf hij tegenover die eerste aan dat gas duur blijft, ook in de toekomst. Een wrange boodschap nu duizenden huishoudens in de problemen dreigen te raken. In Op1 beloofde hij dat deze winter niemand zal worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen, maar veel mensen durven daar niet op te vertrouwen.
Europese maatregelen, maar ook die vanuit het eigen land, zullen zeker wel enigszins helpen met het onder controle houden van de energiemarkt. Maar de prijs zal altijd hoog blijven, denkt de minister. “Ik voel heel sterk de wake-upcall dat dit een blijvende verandering is”, zegt hij tegen NU.nl. “We hebben een deel van onze economie gebouwd op heel goedkoop gas dat we in Groningen produceerden of uit Rusland haalden. Dat gaat niet meer terugkomen.”
‘Niemand mag in de kou komen te zitten’
Op de uitspraak dat het kabinet vindt dat niemand deze winter mag worden afgesloten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen wordt sceptisch gereageerd. Dat “is voor de komende winter de belofte”, zei de bewindsman in Op1.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Door de hoge #energieprijzen dreigen meer dan een miljoen huishoudens in de financiële problemen te belanden. Minister @RobJetten: “Dit jaar wordt er niemand afgesloten en er komt een stevig koopkrachtpakket. Dat zullen mensen echt in de portemonnee gaan merken.” #Op1 pic.twitter.com/QOTnFxrDAl
— Op1 (@op1npo) September 14, 2022
Het kabinet overlegt momenteel met energiebedrijven over manieren om afsluitingen te voorkomen. Het zou volgens Jetten extra wrang zijn als mensen door betalingsproblemen zonder gas en elektra komen te zitten, “terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt”.
Volgens Zamire Willems voelt Jetten “de urgentie niet” en gaat hij door met zijn “idealistische agenda, ten koste van het volk”, zo schrijft ze op Twitter.
Tekst gaat verder onder de tweets.
#Jetten over de hoge energieprijzen: “Ik ga ook vier keer zoveel betalen, maar ik kan het missen.” En dat is nu precies het probleem! Hij voelt de urgentie niet en gaat gewoon door met z’n idealistische agenda ten koste van het volk, dat nb zijn energierekening betaalt 🙄#Op1
— Curly Note (@Zamire_Willems) September 14, 2022
Zou meneer #Jetten wel begrijpen dat de echte klap pas komt als Nederland de jaarafrekening krijgt en gezinnen honderden, duizenden euro's moeten bijbetalen? De economische klap van niet ingrijpen door #rutte4 komt nog. En dat wordt helaas een mokerslag! https://t.co/WxLMPkCTrh
— A.P. Driessen (@ap_driessen) September 14, 2022
Eerder lekte al uit dat het kabinet werkt aan een fonds voor mensen die de energienota niet kunnen betalen. Momenteel wordt nog besproken wie er bijvoorbeeld voor in aanmerking zou komen voor steun uit het fonds.
‘Mensen zitten nu al in de problemen’
Ombudsman in Rotterdam, Marianne den Anker, wijst erop dat er nú al veel mensen zijn die in de problemen zitten. “Als er een strenge winter komt wordt het alleen nog maar erger. Mensen hebben geen idee meer met welke bankboekjes ze nog moeten schuiven voor elke rekening die binnenkomt.” Den Anker denkt dat mensen geen plezier gedaan wordt met een “fonds voor dit, een noodverbandje voor dat”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen hebben sowieso geen vertrouwen in de overheid. Dus hij (Jetten, red.) kan dat wel zeggen, maar wordt het ook echt geloofd?”
Er is veel sociale onrust, zegt Den Anker. “In Rotterdam staan mensen te protesteren omdat zij het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen. Begrijpt Den Haag de urgentie wel waar we in zitten?”
VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, ook te gast in Goedemorgen Nederland, gelooft wel in de “stevige” uitspraak van Jetten. “Anders zegt hij het niet zo expliciet”, zegt hij. “Hij kan op dit moment nog niet heel concreet aangeven hoe dat er precies uitziet.”
Oplossing op de korte termijn
Op Prinsjesdag trekt het kabinet miljarden uit om de pijn van de hoge prijzen te verzachten. Intussen wordt gewerkt aan een oplossing voor de korte termijn: het kabinet overlegt donderdag verder met energieleveranciers. Ook de energiebedrijven zijn het erover eens dat afsluitingen uit den boze zijn, zegt Jetten.
De Telegraaf meldde woensdagavond dat het kabinet overweegt kredieten te verstrekken aan energieleveranciers. Mensen die dan in de betalingsproblemen komen, zouden via een lening hun energiebedrijf kunnen afbetalen. Ingewijden benadrukken dat dit een van de vele opties is die op tafel liggen. Wanneer het uiteindelijke plan precies wordt gepresenteerd, is nog onduidelijk.
LEES OOK: Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer