Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bieronderhandelaar: ‘Het is een markt waar het als kleine brouwer lastig is om voet aan wal te krijgen’

Redactie

Volgens bieronderhandelaar Tom van Erven Dorens is de biermarkt een ondoorzichtige markt waar een paar grote partijen de dienst uitmaken. Het is lastig om als kleinere brouwer daar voet aan wal te krijgen, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next. "Een grote brouwer heeft een commerciële armslag waardoor ze alles wat ze willen kunnen kopen. Dat maakt het een lastige markt om je weg te vinden. Niet alleen voor de brouwer, maar vooral ook voor de ondernemer."

Veel leveranciers van grondstoffen verhogen hun prijzen de laatste tijd fors. Onbegrijpelijk, aldus Van Erven Dorens. "De grondstoffen stijgen wel iets, maar uiteindelijk is de kostprijs van bier heel laag. En de brutoprijs is enorm groot, dus het grootste deel van de brutoprijs die leveranciers van grondstoffen rekenen wordt als marge binnengehaald."

Kosten

De extra kosten die brouwerijen maken worden doorbelast aan supermarkten en aan de horeca. En onderaan de streep komt dat ook bij de consument terecht. Volgens econoom bij ABN Armo Stef Driessen bepalen die duurdere grondstoffen slechts een klein deel van de totale kostprijs. "Zo'n 15 procent", zegt de econoom. Een bierbrouwer is ongeveer evenveel kwijt aan vervoer en installaties. Verpakkingen maken een veel groter onderdeel uit van de kostenpost: 28 procent. "En de belastingen en accijns nemen ook een behoorlijke hap", zegt Driessen. Zo'n 25 procent. "Dan blijft er nog 17 procent over voor distributie en marketingkosten."

Tel de percentages bij elkaar op en dan krijg je de kostprijs. En daarbovenop gooit een brouwer "gemiddeld 13 procent winstmarge ". Met andere woorden: per verkocht biertje houdt de brouwer dus minder aan zijn product over dan de overheid. Driessen: "De winstmarge van de brouwer is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen."

Marketing

Dat kun je ook zien aan de variëteit van prijsverhogingen, illustreert Van Erven Dorens. "Bij de een is het 15 procent, bij de ander 3,5 procent. Is de grondstof dan bij de een meer gestegen dan bij de ander," vraagt Van Erven Dorens sarcastisch. Het is natuurlijk ook marketing, dat bier zo duur maakt. "We zien dat de Grand Prix in Zandvoort gesponsord wordt en talloze voetbalclubs." Kortom, "Er is wel prijsstijging van grondstoffen, maar de prijsstijging die zij doorberekenen, is niet in lijn met de algemene inflatie."

LEES OOK: Groene stroom ‘weggooien’ in toekomst niet meer nodig dankzij gigantische aardgasbatterij

De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Deze aflevering is donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Gemist? Kijk dan deze en eerdere uitzendingen hier terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau