main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 september 2022 — 13:15

Bierprijs onnodig hoog? ‘Heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie’

Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen?

De familie Meens uit het Limburgse Schinnen brouwt al sinds 1870 bier. Martijn Meens is een millennial en zou het bedrijf in de nabije toekomst graag overnemen, maar ook hij ziet de prijzen hard stijgen. Bijvoorbeeld voor mout, wat nodig is om bier te brouwen. “De prijs is al een jaar gestaag aan het stijgen, maar sinds de inval in Oekraïne is die extreem geëxplodeerd”, zegt Meens bij Stand van Nederland: Generatie Next. “We hebben het over een kleine verdubbeling.”

Misbruik

“Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwer en wij zitten met onze handen in het haar”, zegt bierbrouwer Harry Meens, die van mening is dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. “De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen.”

Harry Meens heeft zo zijn bedenkingen bij de prijs die leveranciers voor hun producten vragen. “Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie.” En wat die situatie precies is? “Blij zijn dat je überhaupt wat krijgt, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.”

Bierflesjes

Niet alleen de grondstoffen om bier mee te brouwen zijn duurder geworden, ook de flesjes zijn flink in prijs gestegen. “Zo’n 30 tot 35 procent”, vertelt Martijn Meens. En de etiketten “ook zo’n 20 procent”. En als klap op de vuurpijl de flessenkurk: “Dat is ongeveer met 60 procent gestegen.”

De kosten nemen voor de familie Meens dus enorm toe, maar tot op heden hebben zij dit nog niet doorberekend aan de klant. “Maar vanaf 15 oktober moeten wij een prijsverhoging doorvoeren. Het kan niet anders.” Voor slechts een euro, terwijl – als zij de kostenstijging correct doorberekenen het vijf euro zou worden. Maar “dat kun je de klant niet aandoen”, volgens Harry Meens. “Bier moet een product blijven dat iedereen zich kan permitteren.”

Prijsstijgingen, daar kan de jonge bierbrouwer nog wel mee omgaan en “moet je slikken”, zo zegt Martijn Meens. “Het meest beangstigende is als je het product helemaal niet meer kan krijgen.” Vroeger ging dat anders. “Toen was het: ik bestel iets en kijk waar ik het ’t goedkoopst kan krijgen. Nu is het: ik bestel iets en krijg ik het wel?” Dat maakt de millennial soms wel bang. “Want je wil wel kunnen blijven leveren aan je klanten.”

Marktwerking

De prijs voor een biertje is sinds corona en de oorlog in Oekraïne flink duurder geworden. Voor corona lag de gemiddelde prijs ruim onder de 3 euro, maar deze is inmiddels gestegen tot 3,20. Dat zegt econoom bij ABN Amro Stef Driessen.

Net zoals de familie Meens hebben ook andere brouwerijen te maken met forse prijsstijgingen. Dat zit ‘m niet alleen in de grondstofprijzen, maar ook in extra vervoers- en installatiekosten. En dan zijn er ook nog de belastingen en accijnzen. “Dat is een behoorlijke hap”, besluit Driessen. “De winstmarge van de brouwer is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen.” En onderaan de streep is het de consument die dan de hoofdprijs moet betalen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Deze aflevering is donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Gemist? Kijk dan deze en eerdere uitzendingen hier terug. g

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Rutte wimpelt kritiek op Europa-top af: wél sterk signaal Moskou

De leiders van bijna alle Europese landen hebben met hun nieuwe top wel degelijk een krachtige afwijzing aan Moskou gestuurd, bezweert premier Mark Rutte. Ook…

Lees meer

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier