main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 september 2022 — 13:15

Bierprijs onnodig hoog? ‘Heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie’

Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen?

De familie Meens uit het Limburgse Schinnen brouwt al sinds 1870 bier. Martijn Meens is een millennial en zou het bedrijf in de nabije toekomst graag overnemen, maar ook hij ziet de prijzen hard stijgen. Bijvoorbeeld voor mout, wat nodig is om bier te brouwen. “De prijs is al een jaar gestaag aan het stijgen, maar sinds de inval in Oekraïne is die extreem geëxplodeerd”, zegt Meens bij Stand van Nederland: Generatie Next. “We hebben het over een kleine verdubbeling.”

Misbruik

“Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwer en wij zitten met onze handen in het haar”, zegt bierbrouwer Harry Meens, die van mening is dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. “De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen.”

Harry Meens heeft zo zijn bedenkingen bij de prijs die leveranciers voor hun producten vragen. “Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie.” En wat die situatie precies is? “Blij zijn dat je überhaupt wat krijgt, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.”

Bierflesjes

Niet alleen de grondstoffen om bier mee te brouwen zijn duurder geworden, ook de flesjes zijn flink in prijs gestegen. “Zo’n 30 tot 35 procent”, vertelt Martijn Meens. En de etiketten “ook zo’n 20 procent”. En als klap op de vuurpijl de flessenkurk: “Dat is ongeveer met 60 procent gestegen.”

De kosten nemen voor de familie Meens dus enorm toe, maar tot op heden hebben zij dit nog niet doorberekend aan de klant. “Maar vanaf 15 oktober moeten wij een prijsverhoging doorvoeren. Het kan niet anders.” Voor slechts een euro, terwijl – als zij de kostenstijging correct doorberekenen het vijf euro zou worden. Maar “dat kun je de klant niet aandoen”, volgens Harry Meens. “Bier moet een product blijven dat iedereen zich kan permitteren.”

Prijsstijgingen, daar kan de jonge bierbrouwer nog wel mee omgaan en “moet je slikken”, zo zegt Martijn Meens. “Het meest beangstigende is als je het product helemaal niet meer kan krijgen.” Vroeger ging dat anders. “Toen was het: ik bestel iets en kijk waar ik het ’t goedkoopst kan krijgen. Nu is het: ik bestel iets en krijg ik het wel?” Dat maakt de millennial soms wel bang. “Want je wil wel kunnen blijven leveren aan je klanten.”

Marktwerking

De prijs voor een biertje is sinds corona en de oorlog in Oekraïne flink duurder geworden. Voor corona lag de gemiddelde prijs ruim onder de 3 euro, maar deze is inmiddels gestegen tot 3,20. Dat zegt econoom bij ABN Amro Stef Driessen.

Net zoals de familie Meens hebben ook andere brouwerijen te maken met forse prijsstijgingen. Dat zit ‘m niet alleen in de grondstofprijzen, maar ook in extra vervoers- en installatiekosten. En dan zijn er ook nog de belastingen en accijnzen. “Dat is een behoorlijke hap”, besluit Driessen. “De winstmarge van de brouwer is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen.” En onderaan de streep is het de consument die dan de hoofdprijs moet betalen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Deze aflevering is donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Gemist? Kijk dan deze en eerdere uitzendingen hier terug. g

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer