main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
13 september 2022 — 16:52

Rutte: 2023 moet staan in teken van erkenning van slavernijleed

Voor minister-president Mark Rutte staat zijn tweedaags bezoek aan Suriname voor een belangrijk deel in het teken van de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname. Dat zei Rutte dinsdagochtend (lokale tijd) in zijn toespraak in het Surinaamse parlement in Paramaribo.

Rutte noemde het ‘’paradoxaal’’ dat de gezamenlijke geschiedenis van beide landen nog altijd zoveel pijn in zich draagt. “We kunnen dat verleden niet veranderen, maar we kunnen en moeten het wel onder ogen zien. Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen’’ zo zei Rutte.

De premier liep vooruit op het herdenkingsjaar 2023. Dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Wat hem betreft moet dat jaar in het teken staan van erkenning.

“Erkenning van het afschuwelijke leed dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan. Erkenning van de strijd en het verzet, dat er ook was. En natuurlijk erkenning van de maatschappelijke doorwerking van de periode van de slavernij in het heden’’, aldus Rutte.

Behalve Rutte hielden ook president Chan Santokhi en parlementsvoorzitter Marinus Bee een toespraak.

De fractie van de NDP, de partij van Desi Bouterse, was niet aanwezig tijdens de toespraken van Rutte, Santokhi en Bee. In plaats daarvan zou de NDP een krans leggen bij het monument voor de gevallenen.

Relaties ‘te lang verstoord’

Rutte benadrukte in zijn toespraak dat de relaties tussen Nederland en Suriname “lang, veel te lang verstoord zijn geweest.’’ Hij is blij dat de band is hersteld. Zijn bezoek aan Suriname en dat van Santokhi aan Nederland vorig jaar onderstrepen dat. “We trekken weer samen op’’, aldus Rutte.

De Nederlandse premier ziet veel kansen voor Suriname. Dat blijkt ook uit de grote animo van het bedrijfsleven dat is meegereisd met Rutte en minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De bedrijven komen uit verschillende sectoren van waterbeheer tot maakindustrie, van de Rotterdamse haven tot de baggersector en landbouw en dienstverlening. ‘’We trekken weer samen op en we kijken vooruit naar de kansen die er liggen.’’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer