Olie- en gasbedrijven willen winst herinvesteren in armoedefonds om ‘mensen die rekening niet kunnen betalen te helpen’
Olie- en gasbedrijven gaan hun overwinsten herinvesteren om mensen in financiële nood - veroorzaakt door de energiecrisis - een handje te helpen. Dat zegt voorzitter branchevereniging olie-en gasindustrie Menno Snel bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een van de oplossingen waar Snel over spreekt is het opzetten van een armoedefonds. "Dat ervoor zorgt dat de mensen die de rekening niet kunnen betalen geholpen worden." Vanuit de sector is "er serieuze wil" om daaraan bij te dragen, zegt Snel. "We hebben het over honderden miljoenen, of misschien wel meer, om bij te dragen aan het armoedefonds. Dat gaan wij klaarmaken."
Meerdere olie- en gasbedrijven hebben de afgelopen tijd onverwachts veel winst geboekt uit verkoop aan gas. Een groot deel uit die sector voelt volgens Snel de verantwoordelijkheid om iets aan de energiecrisis te doen. Vandaar dat de branche nu bezig is om een deel van de winst, die boven de winst ligt die bedrijven normaal gesproken maken, willen herinvesteren. "Dat gaat wat ons betreft ook gebeuren", verzekert hij.
Debat Europees Parlement
Het Europees Parlement debatteert vandaag om de energiecrisis de kop in te drukken. Maatregelen die op tafel liggen zijn een maximumprijs voor Russisch gas en het zwaarder belasten van overwinst van energiebedrijven. Volgens Snel is "minder afhankelijk worden" de belangrijkste maatregelen die genomen moet worden. "Kortom: zorg dat je minder gebruikt."
Gas uit Groningen
Staatssecretaris Hans Vijlbrief zei vrijdag heel stellig dat de gaskraan in Groningen niet meer open gaat. "Politiek snap ik het helemaal", reageert Snel. "Aan de andere kant betekent diezelfde keuze ook dat wij afhankelijker zijn geworden van anderen voor ons gas."
Het pleidooi van Snel klinkt: "Gebruik ook Nederlands gas. We hebben ontzettend grote voorraden in de Noordzee. Zorg ervoor dat je dat niet verkettert."
Even de kraan opendraaien en gas laten lopen is geen optie. Snel: "Maar je kan er wel voor zorgen dat er snel vergunningen komen voor bijvoorbeeld projecten waardoor wij gas kunnen ophalen." Het kost vervolgens zo'n één a twee jaar om het gas bij de mensen thuis te krijgen, stelt Snel. "Als je dan eenmaal een veld klaar hebt om te produceren."
LEES OOK: Groene stroom ‘weggooien’ in toekomst niet meer nodig dankzij gigantische aardgasbatterij