main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 9 september 2022 — 00:08

Dood Queen Elizabeth laat Britten achter met identiteitscrisis: ‘Enige die de verschillen bij elkaar hield’

Een einde van een tijdperk, zo wordt het overlijden van Queen Elizabeth door velen gezien, die de Britten in een “identiteitscrisis” achterlaat. “The Queen was de enige die al die verschillen bij elkaar hield en al die tegenstrijdigheden samenbracht”, zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit Londen, in Op1. “Als dat nu wegvalt, denk ik dat de Britten toch wel een zenuwinzinking krijgen, omdat ze niet weten hoe het nu verder moet.”

De talkshow staat donderdagavond volledig in het teken van de Britse koningin, die in de middag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleed. Buckingham Palace maakte haar dood rond 8 uur ’s avonds Nederlandse tijd bekend.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Volgens royaltydeskundige Justine Marcella heeft Queen Elizabeth het “ambt van Koningschap opnieuw vormgegeven”. “Ze was heel plichtsgetrouw. ‘Never explain, never complain.’ Ze werkte alle dagen van het jaar, op die ene Paas- en Kerstdag na. Je wist precies wat je aan haar had”, legt ze uit. “Ze is het symbool geweest voor het koloniale tijdperk, voor de generatie van de Tweede Wereldoorlog”, vult Van Bekhoven aan. “Bovendien weten de Britten weer niet wie ze zijn. Ze weten hun plaats in de wereld niet meer. Ze weten niet of het Verenigd Koninkrijk nog iets om voor te vechten”, zegt ze. “De Queen was het symbool, en was de enige die al die tegenstrijdigheden samenbracht.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vijftien Britse premiers

Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. “Engeland was zich aan het herstellen van de Tweede Wereldoorlog toen zij aan de macht kwam”, zegt oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Peter Brusse. “Dat heeft zij nog allemaal meegemaakt.”

Kritiek

Maar de koningin heeft ook bakken met kritiek over zich heen gehad. Zo wordt ze nu misschien gezien als binder van het Britse volk, maar na de dood van prinses Diana werd daar anders over gedacht. Terwijl Groot-Brittannië in diepe rouw was om het overlijden van Diana, duurde het dagenlang voordat The Queen met een reactie kwam. “Dit is het dieptepunt in haar zeventig jaar koningschap”, zegt oud-correspondent Suse van Kleef. “Mensen waren écht heel boos. Dat is toch wel een kentering geweest in hoe de Britten naar haar kijken.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De afgelopen jaren kwam het koningshuis bovendien in de publiciteit door toedoen van prins Andrew, de zoon van de vorstin. Die raakte in opspraak door zijn banden met Jeffrey Epstein, een omstreden multimiljonair die was opgepakt op verdenking van het seksueel misbruik van minderjarigen.

Ook was er veel aandacht voor de breuk tussen prins Harry en het koningshuis. De zoon van Charles en Diana verhuisde met zijn echtgenote Meghan Markle naar de Verenigde Staten.

Tijdens haar regeerperiode maakte de Queen maar liefst vijftien premiers mee, van Winston Churchill tot Liz Truss. Die eerste was als een vaderfiguur, of misschien meer als een oom voor haar, zo wordt veelal gezegd. Dit ook omdat de twee elkaar al veel langer kenden: Churchill ontmoette de koningin al als peuter. “Ze zeggen dat zij veel van hem heeft geleerd, maar hij had ook veel respect voor haar”, zegt Van Bekhoven.

Van Boris Johnson zou ze geen grote fan geweest zijn. “Maar degene met wie ze het minst goed contact had was Margaret Thatcher. Die konden heel erg moeilijk door een deur”, zegt Van Bekhoven. “Thatcher deed zich koninklijker voor dan ze was.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

De Queen als moeder

De Queen was “één van de eerste werkende moeders”, zo vermoedt Van Kleef. “Dit was een vrouw die heel hard en heel hard werkte, en daardoor haar kinderen niet vaak zag”, zegt ze. “En haar kinderen kregen een strikte opvoeding. Britten zijn over het algemeen niet erg zacht met hun kinderen.” Zo heeft haar zoon Charles, die nu de troon opvolgt, zich regelmatig uitgelaten over het feit dat hij niet blij werd van de kostschool waar hij naartoe werd gestuurd.

“Het koningsschap stond voorop, en dan haar familie”, zegt Brusse. “Dat was haar plicht.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer