Groene stroom ‘weggooien’ in toekomst niet meer nodig dankzij gigantische aardgasbatterij
Het is een flinke sta in de weg voor de energietransitie: groene stroom uit zonnepanelen en windmolens die niet opgeslagen kan worden door een gebrek aan opslagcapaciteit. Professor David Smeulders van de Technische Universiteit in Eindhoven denkt dat hij de oplossing heeft gevonden: ondergrondse gasopslagen gebruiken als één grote batterij. Dat vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.
Bijvoorbeeld tijdens een storm kunnen windmolens op zee veel energie opwekken. Maar vaak blijkt de opslagcapaciteit onvoldoende, waardoor groene stroom verloren gaat. Smeulders en zijn studenten ontwikkelden een apparaat dat in staat is synthetische aardgas te gebruiken als batterij. Op een dag met veel wind kan daardoor meer elektriciteit uit windmolens worden opgeslagen.
Daarvoor wordt elektriciteit omgezet in aardgas. Smeulders: "Wat je nodig hebt is een apparaat dat als batterij fungeert om elektriciteit op te slaan. Maar niet in de vorm van stroom, maar in de vorm van aardgas. Dat maakt dat we geen gigantische batterij nodig hebben. We hebben er dan namelijk altijd één ter beschikking: onze ondergrondse gasopslag."
Het gevolg is dat millennials mogelijk de eerste generatie zijn die gas niet gaan verbruiken maar gébruiken, ten behoeve van groene stroom.
Geen CO2-uitstoot
Het werkt zo: van groene energie wordt eerst waterstof gemaakt. Waterstof reageert met een mengsel van water en CO2 - een soort bruiswater, tot er synthetisch aardgas ontstaat. Dit wordt opgeslagen in bestaande ondergrondse gasopslagen. Wanneer we het nodig hebben, kan dat aardgas met deze machine weer worden omgezet in duurzame elektriciteit, zonder uitstoot van CO2.
"Wij verbranden het aardgas dus niet, maar parkeren het tijdelijk. We brengen het vervolgens pas op het stroomnet als het net het aankan", legt de hoogleraar uit.
De scheikundige ontdekking dat het mogelijk is om van elektriciteit aardgas te maken, werd opvallend genoeg al in de vorige eeuw gedaan, door de Franse Nobelprijswinnaar Paul Sabatier. Smeulders: "Wij hebben simpelweg de geschiedenisboeken opengeslagen. Wat is er al bekend en kunnen we dat combineren met nieuwe technologie?"
Goedkoopste alternatief
Volgens de hoogleraar is zijn ontdekking het goedkoopste alternatief om effectiever groene stroom op te slaan. "Een van de belangrijkste voorwaarde waarom het zo goedkoop is, is dat een groot deel van de infrastructuur al aanwezig is in Nederland: de ondergrondse gasopslagen."
Als alles goed gaat, is het de bedoeling dat het product van Smeulders in 2030 dusdanig is doorontwikkeld dat het een bestaande elektriciteitscentrale kan vervangen, aldus de professor.
Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next zie je vanavond om 21.05 uur op NPO 2. Andere afleveringen van Stand van Nederland bekijken kan hier.