main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 september 2022 — 10:36

Attje Kuiken (PvdA) wil persconferenties over koopkracht- en energiecrisis

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken pleit voor persconferenties om meer duidelijkheid te geven rond de koopkracht- en energiecrisis. Net zoals tijdens de coronacrisis. “Het is nodig, omdat wij niet eens half aanvoelen wat er straks op ons afkomt.”

“Als er nu niks gebeurt, komen we in een hele diepe crisis terecht”, vertelt Kuiken. In haar ogen zijn er nog genoeg mogelijkheden om dat te voorkomen. “Dan zijn persconferenties nuttig.”

Prijsplafond energierekening

Naast het houden van persconferenties wil de PvdA, samen met GroenLinks, dat er een prijsplafond wordt ingesteld voor de energierekening. Ofwel: een maximumprijs voor gemiddeld energieverbruik voor het komende halfjaar, waarbij alles erboven gecompenseerd moet worden. “Zoals ook in Europese kringen al is voorgesteld. Dat kan tot honderden euro’s per huishouden schelen”, vertelt de PvdA-leider bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een deel van de energierekening moeten huishoudens dus zelf ophoesten, tot een bepaalde hoogte. “Dat doen wij om te voorkomen dat mensen direct in de schulden of in armoede terechtkomen, want die rekening is vele malen groter.”

Het restant van de rekening “betalen wij met z’n allen”, besluit Kuiken. “Door van grote bedrijven, die veel extra winst hebben gemaakt, een extra bijdragen te vragen. Zodat ook hun werknemers deze gure winter door kunnen komen.”

Hogere inkomens

De PvdA heeft dit jaar al twee keer eerder een plan ingevoerd bij het kabinet om lage- en middeninkomens te compenseren. In beide gevallen kreeg de partij nul op rekest. Nu ligt er een nieuw voorstel op tafel waarbij huishoudens met een hoger inkomen wordt verzocht een duit in het zakje te doen.

Dat zij nu deze extra lasten moeten dragen komt omdat er te laat is ingegrepen, vindt Kuiken. “We moeten naar meer drastische alternatieven kijken. Als je dit niet doet, dan laat je de mensen die dit het hardste nodig hebben echt in de kou staan. Dat is niet acceptabel.”

Europa

Kuiken wijst daarbij naar een aantal Europese landen die deze maatregel al heeft ingevoerd. Dat erkent ook CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. “Maar het advies van de Europese Commissie is iets anders”, zegt Berendsen.

Er is dan wel sprake van een prijsplafond, maar die is niet gericht op de gasprijs. Waarop dan wel? “Op alles wat anders dan gas geproduceerd wordt, omdat dat ook een hele hoge prijs heeft”, legt Berendsen uit. “Terwijl de kosten van wind- en zonne-energie lager liggen. Pak dat gedeelte mee en ga daar huishoudens en bedrijven die het echt nodig hebben rechtstreeks mee compenseren.”

Berendsen noemt het voorstel van de Europese Commissie een “meer gerichte” maatregel. Kuiken denkt dat beide maatregelen naast elkaar kunnen leven. “Mijn oproep aan het kabinet is dat er dingen kunnen. Landen om ons heen laten dit zien, dus wacht niet en zorg ervoor dat je in oktober iets kunt doen.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Attje Kuiken (PvdA) verzoekt ChristenUnie snel opvolger Staghouwer aan te wijzen: ‘In belang van de boeren’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer