Timing vertrek Staghouwer zeer ongelukkig: ‘Er moeten nu stappen worden gezet’
Het moment van opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer is zeer ongelukkig. Dat zegt parlementair journalist van WNL Marieke Smits. "Het zou logischer zijn geweest als hij dit voor de zomer had besloten", aldus Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens haar was er dan meer tijd voor de opvolger van Staghouwer om zich in te lezen, wat het stikstofdossier ten goede zou zijn gekomen.
Staghouwer maakte zijn aftreden maandagavond bekend. Hij benadrukte in een verklaring dat "boeren en vissers zekerheid nodig" hebben. De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. Hij zei dat hij tot de conclusie is gekomen dat hij niet de juiste persoon is om leiding te geven aan de opgaven die er liggen.
"Zijn timing om op te stappen vind ik gek", oordeelt Smits over het vertrek van de ChristenUnie-bewindsman. "Voor het zomerreces was er tijdens het stikstofdebat al veel kritiek. Met zijn stikstofbrief zou hij toen niet voldoende perspectief hebben geboden."
Smits had het begrijpelijker gevonden als Staghouwer destijds de handdoek in de ring had geworpen. "Nu begint het politieke jaar en moet zijn opvolger zich inlezen. Dat had eigenlijk in de zomer gedaan kunnen worden. Het wordt nu nog ingewikkelder voor het stikstofdossier, want er moeten nú stappen worden gezet. Maar misschien is Staghouwer pas op een later moment tot het besef gekomen dat hij het niet meer aankon."
'Brobbelwerk'
Voor Smits kwam het opstappen van Staghouwer niet helemaal uit de lucht vallen. Voor het zomerreces werd een perspectiefbrief van Staghouwer voor boeren door de oppositie en coalitie naar de prullenmand verwezen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de brief van tien kantjes tijdens het stikstofdebat in juni "brobbelwerk".
Smits: "Het voelde al wel alsof Staghouwer een beetje in de hoek was gezet. De vicepremiers keken nu ook met hem mee. Maar we hebben in het verleden al vaker gezien dat een minister het vertrouwen van de Kamer kan terugwinnen." Daarvoor moest de nieuwe stikstofbrief wel beduidend zijn verbeterd, weet ze. "Misschien dat hij al zag aankomen dat dat te ingewikkeld werd."
Hoewel Staghouwer zelf zou hebben besloten op te stappen denkt Smits niet dat het kabinet rouwig is om zijn vertrek. "Misschien is door de coalitie heel instemmend op zijn besluit gereageerd. Ik denk niet dat ze hem hebben aangemoedigd om te blijven."
Ook denkt ze niet dat de spanningen binnen het kabinet verder zijn opgelopen nu de eerste bewindspersoon is vertrokken. "Die spanningen zijn er al. Het interview van Wopke Hoekstra met het AD heeft de boel op scherp gezet. Het vertrek van Staghouwer is in relatieve rust gebeurd."
Schouten
De vraag is nu wie de opvolger van Staghouwer wordt. Partijgenoot en voormalig landbouwminister Carola Schouten neemt tijdelijk de taken waar. "Het is altijd een optie dat zij blijft. Ze is een ervaren politica, ook op dit dossier", zegt Smits.
Maar "ze is niet voor niets overgestapt". Daarnaast is Schouten ook minister van Armoedebestrijding, een post die de ChristenUnie per se wilde hebben. "Dus ik denk dat ze haar daar beter kunnen laten zitten."
LEES OOK: LTO en Agractie verrast door vertrek Staghouwer, Van der Plas (BBB) vond hem ongeschikt