Advocaat Knoops gaat ook Libië aansprakelijk stellen voor bloedbad tijdens Spelen in München in 1972
Niet alleen Duitsland is aansprakelijk voor het gijzelingsdrama tijdens de Spelen van München in 1972, ook Libië heeft een aandeel gehad in de aanslag. Dat zegt Geert-Jan Knoops in Goedemorgen Nederland. Hij gaat het land namens de nabestaanden van de aanslag aansprakelijk stellen. "We zullen onze pijlen nu ook gaan richten op Libië", zegt hij. Dat is nog nooit eerder gebeurd, terwijl het land een "belangrijke rol heeft gespeeld als als facilitator van de aanslag", aldus de strafrechtadvocaat.
Ook heeft Libië de training en de financiering van de aanslag verzorgd. "Dat betekent dat Libië ook internationaal rechterlijk aansprakelijk is voor de aanslag. Er is geen uitweg om de aansprakelijkheid te erkennen", stelt Knoops.
Aanslag
Bij de aanslag in 1972, vandaag precies 50 jaar geleden, kwamen elf Israëlische sporters om het leven. De Olympische Spelen waren juist bedoeld als het moment voor West-Duitsland om aan de wereld laten zien dat het een open, modern en democratisch land was. Maar die "vrolijke" boodschap werd bruut verstoord door Palestijnse terroristen van de groep Zwarte September. Zij gijzelden leden van het Israëlische team en doodden hen uiteindelijk.
De terroristen eisten de vrijlating van 232 gevangenen uit Israëlische gevangenissen en de vrijlating van kopstukken van de Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion. Achteraf bleek dat de Duitse politie enorme blunders maakte: de mislukte bevrijdingsactie liep uit op een bloedbad.
Excuses
Na weken stevig onderhandelen werd afgelopen woensdag een overeenkomst bereikt tussen de Duitse regering en de nabestaanden, die werden bijgestaan door het Nederlandse advocatenkantoor Knoops. Er komen excuses aan, net als een schadevergoeding. "Historisch erg belangrijk", zegt Knoops. In München wordt het bloedbad vandaag herdacht.